Izvor: B92, 02.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neophodna revizorska komisija"

Beograd -- U Srbiji se godišnje zaključi 250.000 ugovora o javnim nabavka, vrednih oko 1,5 milijardi dolara.

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović je rekao da će zloupotreba u planiranju javnih nabavki u Srbiji i izvršavanju ugovorenih obaveza biti sve dok se ne formira Državna revizorska institucija.

"Ključnu ulogu u kontroli te dve važne faze postupka javnih nabavki treba da ima DRI, a Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema tu izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važnu instituciju", rekao je Jovanović povodom najnovijeg izveštaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

U tom izveštaju se navodi da je Srbija najslabije rezultate postigla u oblasti sprečavanja korupcije i primene Zakona o javnim nabavkama, a srpskim vlastima je preporučeno da na tome vise rade i naprave sistem za praćenje sprovodljivosti tog zakona.

"U okviru sistema javnih nabavki Srbija je postigla vidne pozitivne rezultate samo u jednoj od tri oblasti, i to u onoj u kojoj su uloženi veliki napori, a to je jačanje transparentnosti i konkurencije", kazao je Jovanović.

To je, po njegovim rečima, postignuto suzbijanjem postupaka s pogađanjem, u čemu je Srbija prestigla Češku, Mađarsku i Slovačku, koje su donele Zakon o javnim nabavkama pre deceniju i po. U Srbiji je taj zakon usvojen pre nepunih pet godina.

"Konkurentni postupci učestvovali su u ukupnom broju javnih nabavki u prošloj godini sa 73 odsto, što je, prema metodologiji Svetske banke na samoj granici između B i A rejtinga. Za najviši, A rejting potrebno je da se više ponuđača nadmeće u 75 odsto postupka javnih nabavki", rekao je Jovanović.

U Češkoj su konkurentni postupci bili zastupljeni 71 odsto, u Mađarskoj 67 odsto, a u Slovačkoj 60 odsto.

Jovanović je rekao da je tim pozitivnim rezultatima ključno doprinelo formiranje i aktivno delovanje Uprave za javne nabavke i Komisije za zaštitu prava, koje kontrolišu postupke izbora najpovoljnije ponude.

"Za napredak u druge dve, ništa manje važne faze u sistemu javnih nabavki - planiranju i izvršenju ugovora, ništa konkretnije nije rađeno posle usvajanja Zakona o javnim nabavkama, tu zaostajemo za gotovo svim evropskim zemljama", upozorio je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.