Neophodna reforma penzionog sistema

Izvor: Blic, 20.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neophodna reforma penzionog sistema"

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izajavio je da očekuje da Vlada Srbije, kao što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u 2009. godini sprovede reformu penzijskog sistema.



Jelašić je na konferenciji o reformi penzijskog sistema u Srbiji istakao da usaglašavanjem interesa penzionera, poslodavaca i poreskih obveznika treba da se stvori stabilan i finansijski održiv penzijski sistem. Ističući da je sadašnji model isplate penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neodrživ, on je naveo da je od 2003. do 2008. godine država iz budžeta uplatila u Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje oko 565 milijardi dinara, što je više nego celokupni privatizacioni prihodi Srbije, koji su u istom periodu iznosili oko 502 milijarde dinara.

Uloga državnog fonda za isplatu penzija, odnosno prvog stuba penzijskog sistema, preme rečima guvernera, zbog nedevoljnog priliva sredstava svešće se u budućnosti na socijalnu pomoć, koja će biti nedovoljna za pristojan život.

U Srbiji trenutno postoji devet društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, koji predstavljaju treći stub, čija je imovina 50,13 miliona evra i u koje ulaže 2,12 odsto građana.

Najveći problem u reformi penzijskog sistema, kako je ocenio Jelašić, jeste činjenica da bi uvođenje drugog stuba-obaveznog privatnog osiguranja, zahtevalo veća ulaganja države, jer bi se pojavio još veći deficit sredstava koja se izdvajaju za penzije, pošto bi deo tih sredstava morao da se premesti u drugi stub.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.