Neograničene mogućnosti

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2013, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neograničene mogućnosti

04.03.2013. -

U Rusiji je proradila prva u zemlji socijalna mreža za decu-invalide. Sajt je zvanično proradio u Tomskoj oblasti. Uz pomoć ovog sajta deca i njihovi roditelji su stekli mogućnost ne samo da imaju blogove i kontaktiraju, već i direktno traže dobrotvore. Sajt zbližava one, kojima je potrebna pomoć, i one, ko želi i može da takvu pomoć pruži.

Ova socijalna mreža je bez premca. U svakom slučaju, tako tvrde autori projekta iz tomskog dečjeg dobrotvornog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << fonda Obično čudo. Oni su izjavili da su analizirali sve moguće sajtove i forume sa tom temom, ali na nešto slično nisu naišli. Glavna osobina novog projekta se sastoji u tome, što ovde ne biraju nekoliko dece od hiljada onih, kojima je potrebna pomoć. Apsolutno svako dete-invalid može da ima svoj blog i stavi tamo fotografije, video, crteže, piše beleške, razmešta oglase, - istakla je predsednik tomskog dobrotvornog fonda Obično čudo Jelena Makarova.

- Nismo hteli da ograničavamo donatore i dobrotvore našim izborom. Često ljudi, koji jednom daju prilog, žele da podržavaju to dete i dalje. Nije česta prilika, kada moramo da prikupimo krupne priloge za opracije ili lečenje u inostranstvu. Ima mnogo više dece, kojima su potrebni sitni troškovi. Recimo, situacija sa masažom za decu, koja imaju cerebralnu paralizu, kada su potrebni treneri za lečebnu fizičku kulturu, hidrorehabilitaciju.

I to, donator i dete mogu da se nalaze u različitim delovima zemaljske kugle, dok je slanje novca samo jedan pritisak odgovarajućeg dugmeta. Danas je popunjeno 23 strane, inače je registrovano tri hiljade – za svako dete-invalida u Tomskoj oblasti. Za sada portal može da se smatra socijalnom mrežom veoma uslovno. To su samo prvi koraci, sajt će se aktivno razvijati. U fondu su istakli da planiraju da prevedu čitav kontent na engleski, španski i nemački jezike.

Glavni kanali kontaktiranja su Fejsbuk i UKontaktu. Upravo preko njih je nedano bio prikupljen novac za 13-godišnju Maržanu Sadikovu, koja boluje od raka. Novac je utrošen ne za lečenje, već za fotografski aparat. Međutim, za Maržanu je on ispao efikasan lek.

U februaru je u Moskvi održana izložba fotografija Maržane Sadikove. Mnogi su saznali o njoj pomoću interneta. Njegovu ulogu u životu bolesne dece je nemoguće preceniti, - istakla je u intervjuu Glasu Rusije pripadnik fonda pomoći hospisima «Vera» Lidija Moniava.

- Često vidim da deca posle raka ne mogu naći zajednički jezik sa svojim vršnjacima, jer ih interesuju sasvim druge stvari. Veoma je važno da ima mogućnosti da se nešto razmatra s takvim ljudima, kakav si ti, odnosno, ko je preživeo sličnu bolest ili isto tako boluje danas.

Prema rečima Lidije Moniave, sajtovi, koji ujedinjju decu-invalide i decu, koja boluju od onkoloških obolenja, neophodni su zato, što ta deca nemaju drugi način za kontaktiranje. Za sada takvih portala nema mnogo, ali će oni nastati. Nije isključeno da projekat socijalne mreže za decu-invalide u Tomskoj oblasti, koji radi za sada samo u jednom regionu, u budućnosti će izaći na federalni nivo.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.