Nenadoknadiv gubitak za RTS i srpsko novinarstvo

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadoknadiv gubitak za RTS i srpsko novinarstvo

BEOGRAD – Smrt Aleksandra Tijanića nenadoknadiv je gubitak za srpsko novinarstvo i za Radio-televiziju Srbije, koju je, iako često nije imao podršku političkih struktura, uspeo da pretvori u najbolji medijski javni servis u regionu, poručili su danas njegovi prijatelji i kolege na komemorativnom skupu u Skupštini grada Beograda.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković odao je priznanje Tijaniću zbog ogromnih napora koje je ulagao braneći programsku nezavisnost RTS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Došao je u jednu televiziju bez uticaja i postavio sebi cilj da uspostavi televiziju nezavisnu od vlasti, da je učini kvalitetnom i najgledanijom - i u tome je uspeo”, rekao je Marković.

Tijanić je, prema njegovim rečima, kao savremenik i učesnik ključnih događaja u novijoj istoriji, znao da masovni mediji mogu da podstaknu ozbiljne društvene devijacije i zato je utemeljio kvalitetan javni servis u društvu u koje je u evropskom vrhu po broju nepismenih.

„Borba za javni servis je za njega bila borba za modernu i evropsku Srbiju i u tom smislu je bio moderni patriota”, rekao je Marković, koji je primetio da je Tijanić više uvažavanja za rad na čelu RTS-a dobijao od stranih novinarskih i medijskih asocijacija nego od kolega u zemlji.

„Njegovo glavno delo je javni servis. Da li će opstati u kapacitetu za koji se izborio Tijanić zavisi od Srbije i političke elite”, poručio je Marković.

Od Aleksandra Tijanića se oprostila i glavna i odgovorna urednica „Politike” Ljiljana Smajlović, koja ga je opisala kao „junaka našeg doba”, koji je svojim novinarskim autoritetom izazivao zazor kod političara.

Iako, kako je rekla, nije bio junak bez mane, njegovim odlaskom u srpskom društvu i novinarskoj profesiji ostaje upražnjeno mesto koje neće imati ko da popuni.

I dugogodišnji Tijanićev saradnik u RTS-u, glavni i odgovorni urednik informativnog programa te televizije Nenad Stefanović, opisao ga je kao autentičnog i neponovljivog čoveka, izuzetnog talenta i mudrosti.

„On sam neumorno je radio da sebi skrati život. Imao je temperament koji nije mogao da se penzioniše i vizije koje mu nisu dale da miruje”, rekao je Stefanović, dodavši da mu je to što je vodio javni servis vezivalo jezik i ruke iako su ga često prsti svrbeli da nešto napiše.

Stefanović je konstatovao da je Tijanić od trenutka kada je došao na čelo RTS-a sve što je naumio napravio perfektno, proizvevši najbolji javni servis na Balkanu i promovišući prvi kanal kulture u ovom delu Evrope.

Stefanović je onima koji su ga osporavali jer nije imao fakultetsku diplomu poručio da je Tijanić bio najobrazovaniji i najlucidniji čovek kojeg je sreo, a onima koji su pokušali da od njega načine ratnog huškača poručio je da Tijanić nikada nije napisao nijednu ratnohuškačku rečenicu ili lošu reč za bilo koju naciju, zbog čega je uvažavan u čitavom regionu.

„Bio je alhemičar reči, čovek čije su se reči pretvarale u zlatne upozoravajuće poruke onima koji su želeli i umeli da čuju”, rekao je Stefanović, zaključivši da bez javnog servisa, kakvim ga je osmislio Tijanić, Srbija „rizikuje da postane umobolna država”.

Komemoraciji povodom smrti Aleksandra Tijanića su, pored porodice, prijatelja i kolega, prisustvovali predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora i brojni poštovaoci.

Skupu su, između ostalih, prisustvovali i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Saveta RRA vladika Porfirije.

U holu RTS-a, u Takovskoj 10, otvorena je knjiga žalosti, a ispraćaj za kremaciju je u petak u 15 sati na Novom groblju u Beogradu, dok će urna naknadno biti položena u Aleji zaslužnih građana.

Aleksandar Tijanić iznenada je preminuo u ponedeljak, 28. oktobra, u 64. godini.

Tanjug

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.