Nemoguće upravljati u sistemu u kom se nerad naplaćuje a rad ne nagrađuje

Izvor: Glas javnosti, Beta, 09.Sep.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoguće upravljati u sistemu u kom se nerad naplaćuje a rad ne nagrađuje

BEOGRAD - Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) Svetlana Vukajlović izjavila je da nije pod političkim pritiskom odlučila da povuče predlog za njeno ponovno imenovanje na tu funkciju, koji je pre četiri meseca upućen Vladi Srbije.

- Nije bilo posebnog pritiska na moju odluku, ali činjenica da neko četiri meseca ne daje saglasnost da se ponovo imenujem za direktorku RZZO mi je olakšala da presečem i sama povučem taj predlog. To je moja lična odluka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Meni je istekao mandat u maju, članovima Upravnog odbora RZZO nešto pre toga, a posle mog i direktorima filijala RZZO-a. Smatram da je takva situacija neodrživa - kazala je direktorka na konferenciji za novinare u RZZO.

Svetlani Vukajlović mandat direktorke RZZO istekao je u maju ove godine, kada je Upravni Odbor tog zavoda uputio predlog Vladi Srbije da se ona ponovo imenuje na to mesto. Ta tačka je jednom bila uvrštena u dnevni red sednice vlade, ali nikakve odluka nije doneta.

U medijima se moglo čuti da funkcija direktora RZZO po koalicionom dogovoru vladajuće koalicije pripada Demokratskoj stranci koja, kako se pisalo, za to mesto predlaže direktora Kliničkog centra Srbije Đorđa Bajeca.

Vukajlovićeva je na konferenciji rekla da će obavljati funkciju direktorke dok se ne imenuje druga osoba na tu funkciju i da očekuje da će se to desiti za dvadesetak, do mesec dana.

- Potrudiću se da se procedura maksimalno ubrza. Konkurs za to mesto će biti raspisan u petak, 10. septembra i ovog puta neće biti zastoja - istakla je ona.

Ona je navela i da je nju na tu funkciju predložio ministar zdravlja i potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević zbog njene stručnosti, ali da ona nije član nijedne stranke.

Vukajlovićeva je rekla da je najponosnija na izgradnju Roditeljske kuće za decu obolelu od raka, kao i da kao neuspeh tokom svog mandata doživljava to što nije zaživeo sistem kapitacije, odnosno što zdravstveni radnici ne dobijaju plate prema učinku.

- U sistemu u kom se nerad naplaćuje i ne nagrađuje se rad nemoguće je upravljati - kazala je ona.

Svetlana Vukajlović je na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora RZZO predložila da se povuče njeno ponovno imenovanje, što će narednih dana biti upućeno i vladi i objaviće se novi konkurs za direktora RZZO i formirati komisija koja će razmatrati pristigle kandidature.

Vukajlovićeva je na mesto direktorke RZZO, kao prva žena posle 17 muškaraca koji su bili na toj funkciji, došla sa pozicije zamenice generalnog direktora "Delta osiguranja".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.