Izvor: B92, 21.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoćan bez struje

Golubinci -- Darku Jurkoviću, kvadriplegičaru iz Golubinaca, zbog duga od 200.000 dinara, isključena je struja koja mu je neophodna za normalan život.

Darko i njegova majka Božica bez struje su već deset dana. Darko je kvadriplegičar i bez struje ne može da funkcioniše, pošto ima eletrična invalidska kolica, a i dušek i dizalica su mu takođe na struju.

Darko ima 33 godine. Pre sedam godina nastradao je u saobraćajnoj nesreći, kada mu je kičmena moždina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povređena. Od tada je paralizovan.

Darko potpuno zavisi od električnog dušeka koji mu pomaže da ne dobije rane od ležanja, jer je već imao otvorene rane koje su bile sanirane transplantacijom kože sa butina.

"U krevetu, nažalost. Jer su mi kolica prazna, ne mogu da ih napunim, ne mogu da izađem napolje na vazduh. Vazduh mi isto mnogo znači, da bih mogao bolje da jedem. U ležećem položaju ne mogu, jednostavno nemam apetita”, kaže Darko.

On ima sina Petra koji ima sedam godina. Petar je imao samo tri meseca kada je Darko ostao kvadriplegičar.

"Obožavam ga, isto tako mislim da i on mene. Nažalost iz ovakve sitaucije ne mogu često da se viđam sa njim, iako bih stvarno to želeo i voleo da provodim što više vremena s njim, jer mi mnogo pomaže”, kaže Darko.

Njegova majka Božica morala je da ostavi posao kako bi stalno bila uz sina jer, kako kaže, nije mogla da ga smesti u neku ustanovu ili hraniteljsku porodicu.

"Dizalica, elektromotorna na struju, što meni opet olakšava. Ja sam srčani bolesnik, hipertoničar sam. Kad se stavi dizalica pod krevet, imate dugmiće tamo, što je sve na struju. Ja njega sa dizalicom automatski stavljam u kolica i olakšavam sebi”, objašnjava Božica.

Darko i Božica nisu u mogućnosti da plate dug za struju koji iznosi 200.000 dinara jer žive od 13.000 dinara socijalne pomoći. Darko je apelovao na ljude dobre volje da mu pomognu kako bi mogao da nastavi normalniji život jer mu je struja neophodna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.