Nemaš pojma koliko…

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemaš pojma koliko…

 

Specijalno za sajt bktvnews, glumica Iva Štrljić je odabrala odlomak iz svoje nedavno objavljene knjige ’’Nemaš pojma koliko te volim’’.
Njen književni prvenac je ugledao svetlost dana krajem prošle godine, a knjigu je objavila izdavačka kuća Laguna.
’’Ima istina koje nikada nismo rekli jedno drugom, onih koje smo preskakali, onih čiju smo važnost obezvređivali, praveći se kako nisu bitne, kako misleći na njih preterujemo, trazimo dlaku u jajetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nepotrebno filozofiramo, kako su to samo sitnice i vredi ih prećutati. Sve dok sitnice vremenom toliko ne porastu da počnu same od sebe da govore, nauče da pričaju. Onda vam odjednom smeta to što se čuje. Nije više prijatno tu gde stojite. Bučno je i malo toga liči na godinu i sedam meseci koliko ste zajedno, ali ćutite... Stvari će se popraviti, one to nekad urade same od sebe... Ne morate ih terati na to.
Ne znam, nisam bas sasvim sigurna da pasivnošću išta postigneš. Ja ipak više volim da uzmem problem u svoje ruke, da ga šcepam jer tako mogu i da ga ugušim, da dam sve od sebe pa kud puklo da puklo, ako već mora da puca, ako već ne može da se prišije!
Sigurno znate one parove kod kojih njoj u jednom trenutku počinje da smeta to što on nije ispraznio pikslu odmah, nego malo posle, a onda je još ostavio u kuhinji umesto na stolu u dnevnoj sobi. To su isti oni koji polude kada vide da je kalodont pritisnut na sredini umesto sa zadnje strane, pa im ta nesavršeno istisnuta pasta za zube toliko pokvari san da im je najmanje do snova, a još manje do poljubaca za laku noc. Mora da imate bar jedan takav par u svojoj zgradi. Oni sve češće ne mogu da se dogovore koji će film gledati na tv-u, a veliku važnost daju i svakoj kokici, koja se kad se napokon dogovore oko filma, nađe na patosu. Prepoznaćete ih vrlo lako po tome što se sve ređe smeju i sve češće odvojeno izlaze, što ona onako zamišljena glumi ribu a on frajera, bežeci opet po gradu od one istine koju su ostavili samu zaključanu kod kuće da ih sačeka kad se vrate. Onda će videti šta ce s njom. Da li će uopšte nesto ili će i noćas da je zanemare kao loši roditelji.
Sanja je na Dorćolu sa prijateljicama i oči su joj širom otvorene dok iz njih izviruje potreba da ugledaju nekog u čiji ce pogled pobeći od svega što ima kod kuce, i Viktor je na Dorćolu, dva kafića dalje, tako su se dogovorili, jer glupo je da se sretnu kad su već izašli odvojeno, svako sa svojim društvom, pa srešće se kad se vrate, tad će da se ispričaju. Iako već dugo skoro pa ne pričaju. Oni ćute, a njihove neizgovorene istine odjednom govore umesto njih, mnogo vise i sadržajnije...
Mislili su da će sve biti lakše, da ce ceo njihov svet biti lakši ako počnu da žive zajedno. Otkud sad odjednom piksle, kalodonti i kokice u našem malom svemiru- razmišlja on dok u susednom kafiću pokusava da šarmira klinku koja se kikoće, sa rajfom u kosi. Istina je da je slatka, hm...bas je slatka. Ali ima još jedna istina koja ga čeka kada se vrati u Vlajkovićevu. Ona što im je već dugo podstanar kome oni placaju kiriju a ne ona njima, istina koja živi na racun njihovih prepirki jer je od početka zapostavljaju pa počinje da se duri kao dete.
Prvo čuči u hodniku. Znaćete da je tamo kada shvatite da bar dvaput dnevno tresnete vratima besni dok izlazite iz kuće. Onda bude u kuhinji pa vam pojede celu vašu omiljenu čokoladu i nema više one ostavljene kockice u frižideru koja čeka na vas za posle ručka kad se vratite iz firme. Onda ulazi u dnevnu sobu i menja kanale kako njoj padne na pamet, ćuti i kucka po svom telefonu. Došla je i do toaleta da vam i tamo pomrsi konce, da vam ne stavi u mašinu onu važnu belu košulju za sutra. Kafu pravi samo za sebe, ne i za vas. Kupuje nes, iako zna da volite crnu. Ne ljubi vas za dobro jutro nego to uvek prespava. Mrzi je da kuva, pa vam ostavlja sendvič. Vaše joj fore uopšte više nisu smešne nego uglavnom smaraju. Kad ode u prodavnicu uvek zaboravi cigarete, šta ce joj kad ona ne puši, a juče je u to ste sigurni pokušala da uđe i u spavaću sobu ali ste je sprečili u poslednjem trenutku. I ne dajte joj, jer kada tu uđe onda je pobedila. Sačuvajte vašu nežnu i toplu posteljinu od hladnih i surovih istina. Dobro se zatvorite večeras unutra kada se i ona vrati iz kafića i probajte da razgovarate jer je istina samo to i želela da čuje. Ona će prisluškivati ispred vrata a potom će zaspati. Neće vam više smetati. Možda i ode ujutru kada se probudite. Vec za doručkom znaćete da li je otišla...Znaćete po kafi, crnoj, koja ce vas uz jos jedan nes cekati pored kreveta. Probajte ovo večeras… Probajte, a ako ne znate tačno kako, onda samo sa ljubavlju, jer sve ovo jedino tako i ima smisla - Istinu najbolje uspava ljubav, jer je ona i čini istinom, kao otrov koji odjednom postaje lek.’’

 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.