Izvor: TangoSix.rs, 14.Dec.2023, 13:12

Nemačka potpisala ugovor za nabavku vojnih H145M, najveći ikad za ovaj tip helikoptera

Kako je danas saopšteno iz kompanije Erbas Helikopteri, sa nemačkim vojskom (Bundesver) potpisan je ugovor za kupovinu do 82 višenamenska helikoptera H145M (62 u čvrstoj porudžbini plus 20 kao opcija).
Radi se o najvećoj narudžbini za H145M ikada, a ujedno i najvećoj narudžbini za sistem upravljanja vatrom HForce. Ugovor takođe uključuje sedam godina podrške tokom eksploatacije, čime se, kako Erbas naglašava, obezbeđuje optimalan ulazak u >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << operativnu upotrebu. Nemačka armija će dobiti 57 helikoptera, dok će specijalne snage ratnog vazduhoplovstva dobiti pet.
– Ponosni smo što se Bundesver odlučio da naruči do 82 helikoptera H145M – rekao je Bruno Even, izvršni direktor kompanije Erbas Helikopteri.
– H145M je robustan višenamenski helikopter i nemačko ratno vazduhoplovstvo je steklo značajno operativno iskustvo upotrebom svoje flote snaga za specijalne operacije H145M LUH. Osiguraćemo da Bundesver dobije helikoptere u skladu sa veoma ambicioznim rasporedom isporuke koji uključuje prve isporuke već od 2024., manje od godinu dana nakon potpisivanja ugovora – dodao je Even.
Kako se navodi, novi nemački H145M obuhvata i opcije za buduće mogućnosti izvođenja operacija, uključujući mogućnost korišćenja uz integraciju sa besposadnim letelicama (Manned-Unmanned Teaming), nadograđene linkove za prenos podataka, i nadograđene komunikacione sisteme.
Osnovna verzija naručenih H145M biće opremljena onim što je trenutno standardna opcija, uključujući sistem za upravljanje oružjem HForce, koji su razvili Erbas Helikopteri.
– Ovo će omogućiti obučavanje pilota na istom tipu helikoptera koji se istovremeno može koristiti i za izvođenje raznih misija, kao i za borbu. Na ovaj način je eliminisan skupi prelazak sa jednog na drugi tip letelice, a biće postignut najviši nivo profesionalizacije. – stoji u saopštenju.
Iz Erbasa podsećaju da Bundesver već poseduje 16 helikoptera H145M LUH SOF i 8 H145M LUH SAR. Takođe navode da američka vojska koristi skoro 500 helikoptera iz porodice H145 pod imenom UH-72 Lakota, kao i da su trenutni korisnici H145M Mađarska, Srbija, Ekvador, Tajland, Luksemburg, i UK, a da je Kipar naručio šest letelica.
The post Nemačka potpisala ugovor za nabavku vojnih H145M, najveći ikad za ovaj tip helikoptera appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.