Izvor: B92, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema zakona protiv mobinga"

Novi Sad -- Mobing u Srbiji dostigao razmere epidemije, Srbija nema zakon u toj oblasti, rečeno danas na okruglom stolu.

Uznemiravanje na radnom mestu je dostiglo ogromne razmere, a krajnje je vreme da se ta vrsta psihičkog šikaniranja zaposlenih zakonski sankcioniše, rečeno je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine.

Predsednik nevladine organizacije Stop mobing iz Vršca Aleksandar Ilić rekao je da i Srbija mora da ispuni direktivu Evropske unije i da u odgovarajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakone ugradi sankcije protiv mobinga. Prema njegovim rečima, mobing je ogroman problem, pogotovo ako se ima u vidu da je na listi strahova kod građana Srbije na prvo mesto izbio strah od gubitka posla, zbog čega se zaposleni često plaše da prijave da ih neko uznemirava na radnom mestu.

Ilić je rekao da mobing može da bude i okidač za psihijatrijske poremećaje, a s druge strane, uznemiravanje zaposlenih ne odgovara ni poslodavcima jer zaposleni gube motiv za rad, a produktivnost opada.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za rad i zapošljavanje Jelica Rajačić-Čapaković kaže da će Izvršno veće Vojvodine formirati radnu grupu koja će imati zadatak da sačini predlog izmena zakonodavstva, koji bi omogućio kažnjavanje mobinga.

Ona je navela da će radnu grupu činiti predstavnici vojvođanskih vlasti, nevladinih organizacija, sindikata, udruženja poslodavaca i inspekcijskih službi.

Predstavnice sindikata su navele da su najčešće žrtve mobinga mladi, novozaposleni, zaposleni na određeno vreme i stariji radnici.

Predstavnice Udruženja poslodavaca kažu su da su sistem vrednosti i moral u društvu u Srbiji u velikoj krizi, pa pojedini poslodavci često i ne znaju šta je mobing, niti imaju svest o društvenoj odgovornosti.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov je rekla da je klima u društvu takva da se žrtvama mobinga često ne veruje i da se misli da je reč o neradnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.