Nema zagađenja, verujte na reč

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zagađenja, verujte na reč

Rafinerija, Petrohemija i Azotara traže da im Pančevci poveruju da nisu izvor zagađenja, iako se ne zna ko bi to drugi mogao biti

Pančevo – Pančevci su se pomirili sa činjenicom da žive sa aerozagađenjem, ali ih posle svake neprospavane noći zbog gušenja iznervira ponašanje zagađivača. Iz fabrika, zbog kojih je grad i zaradio epitet crne ekološke tačke, po pravilu, stižu objašnjenja da „u proizvodnji nema poremećaja“ i da one nemaju veze sa otrovima u pančevačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nebu.

U noći između 11. i 12. oktobra građani su opet zvali nadležne službe, protestujući zbog nesnosnog smrada. Izjutra 12. oktobra i gradski monitoring i regionalni Zavod za javno zdravlje objavili su da je više zagađujućih materija bilo u crvenoj, nedozvoljenoj zoni, a prisustvo pojedinih otrova nastavilo je da raste i u prepodnevnim satima. Jelena Stanković, inspektor za zaštitu životne sredine, rekla je novinarima da su zagađenju doprineli početak remonta u Rafineriji, manipulativne aktivnosti u naftno-hemijskom kompleksu, početak grejne sezone, ali i loši meteorološki uslovi.

Iako je Pančevcima dobro znano da Rafinerija, Petrohemija i Azotara ponajviše zagađuju pri startovanju i zaustavljanju proizvodnje, a naročito u vreme remonta, inspektorka je bila pomirljiva, rukovodeći se devizom „dok ne utvrdim, ne mogu da tvrdim“. A kakvi su joj izgledi da utvrdi ko je ovoga puta bio zagađivač?

Iz NIS-a je već 12. oktobra po podne stiglo saopštenje u kojem se kaže da u problematičnoj noći nisu imali manipulativnih aktivnosti, da tokom remonta strogo paze da ne dođe do ataka na životnu sredinu i da svojim mobilnim analizatorom mere nivo aerozagađenja u krugu fabrike. Njihovi aparati pokazuju da su „sve vrednosti u granicama dozvoljenih“. To znači da aparati Rafinerije nisu izmerili nikakvo zagađenje, čak ni ono koje bi, eventualno, dolazilo iz obližnje Petrohemije ili Azotare, dok su aparati Zavoda za javno zdravlje i merne stanice u vlasništvu gradske uprave „podivljali“ od visokih vrednosti zagađujućih supstanci. Stručnjaci kažu, svašta je moguće, ali ovo teško. Rukovodeći ljudi Petrohemije i Azotare, iako se reči inspektorke odnose i na njih, mudro su oćutali.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine niko nije naložio izlazak mobilne stanice za merenje aerozagađenja. Vesna Đorđević, šef odeljenja toksikologije u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje, kaže da mobilna stanica ove godine nije nijednom dobila nalog za izlazak. Valja znati da Ministarstvo ne plaća svaki izlazak stanice na teren, već je to regulisano trajnim ugovorom i fiksnom godišnjom naknadom. Iako prema ugovoru Zavod za javno zdravlje u Pančevu stalno mora da ima dežurnu ekipu, nalog iz Ministarstva za takav izlazak te noći nije stigao.

Inspektorka Stanković kaže da je krajem septembra, odnosno početkom oktobra nadležnima u Novom Sadu i Pančevu dostavila prijave za privredni prestup protiv Rafinerije, Petrohemije i Azotare i njihovih rukovodilaca. Zakonska je obaveza da za to registrovane kuće bar dva puta godišnje u fabrikama izmere količine zagađujućih materija. U sve tri „južne zone“ Pančeva zabeležene su vrednosti iznad dozvoljenih, tokom minulog leta. Takav nalaz ozbiljno dovodi u pitanje tvrdnje rukovodstava ove tri kompanije kako je kod njih, što se zagađenja tiče, sve u najboljem redu. Začuđeni što građani Pančeva često imaju utisak da ih nešto guši.

Miodrag Šašić

objavljeno: 15.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.