Nema vežbi kod „privatnika“

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vežbi kod „privatnika“

Profesori Univerziteta u Beogradu neće više moći da tezgare na nekoliko visokoškolskih ustanova, što je godinama bila uobičajena praksa. Naime, članovi Senata Univerziteta zauzeli su stav da jedan profesor može, osim na matičnom, raditi samo na još jednom fakultetu drugog univerziteta, gde će predavati jedan predmet u toku jednog semestra.

Na sednici Senata još jednom je zatraženo od svih fakulteta Univerziteta u Beogradu da dostave konačne predloge koje fakultete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju konkurencijom, kako bi se konačno precizirala lista konkurentskih ustanova.

- Verovatno će svi naši fakulteti sa liste izbrisati državne fakultete i ostaviti samo privatne. Međutim, lično mislim da ne treba praviti razliku između državnih i privatnih fakulteta, jer to se ne radi nigde u svetu. Bitno je samo koji je fakultet dobar, a koji nije. To treba da bude jedini kriterijum - rekao je juče Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Kako ističe jedan profesor sa privatnog fakulteta, u svojim statutima brojni državni fakulteti već dugo imaju zabranu nastavnicima da u bilo kojem svojstvu rade na privatnim univerzitetima.

Prema standardima za akreditaciju fakulteta i univerziteta jedan nastavnik (svih zvanja) može da drži, prosečno, najviše šest časova nedeljno na visokoškolskoj ustanovi na kojoj je zaposlen. Dodatno može držati još šest časova nedeljno u bilo kojoj visokoškolskoj instituciji u Srbiji. Iz tih standarda ne proizilazi ograničenje da nastavu može držati samo na istom predmetu, jer se nastavnik ne bira za predmet već za užu naučnu oblast. Ograničenje koje je nametnuo Univerzitet u Beogradu svojim nastavnicima ide preko onog što je propisano Zakonom i standardima za akreditaciju. Diskriminacija privatnih fakulteta u ovom pogledu nije ništa novo. Što se mene tiče, bila bih spremna da takve odredbe iznesem pred Ustavni sud - kaže za „Blic" prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta „Union".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.