Nema sabora bez deda Milana

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema sabora bez deda Milana

LOZNICA - Milan Marković iz Loznice do sada je bio na 72 od 73 održana Vukova sabora. Samo jedan put, i to prošle godine, ovaj osamdesetjednogodišnjak zbog bolesti nije mogao da prisustvuje manifestaciji koja se održava u čast Vuka Karadžića, oca srpske pismenosti. Deda Milan i sada sa nestrpljenjem očekuje 74. „Vukov sabor", koji u petak počinje u Tršiću, kako bi nastavio impresivnu tradiciju.

- Imao sam šest godina kada je 1933. godine bio prvi „Vukov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sabor". Tamo sam bio zahvaljujući mom ocu Milisavu, koji je bio opštinski pandur pa je po službenoj dužnosti išao u Tršić. Na sabor sam došao kada su počeli govor i otvaranje Vukove kuće, a sećam se da me je tada interesovalo gde ima oraha. Sećam se i guslara, koje sam i tada kao mali voleo da slušam - priseća se deda Milan detalja sa prvog „Vukovog sabora".

Od tog prvog sabora, sudbina kao da je stalno povezivala tada mladog Milana sa ovom manifestacijom. Prvo je sa drugarima iz škole redovno išao na sabor u Tršić, i to peške, iz sedam kilometara udaljene Loznice. Potom je završio trgovački zanat i kao šegrt je redovno išao na sabore, uz podršku tadašnjeg gazde, koji je izuzetno poštovao Vukovo delo. Za vreme Drugog svetskog rata sabor je održan dva puta, naravno uz Milanovo prisustvo, a dva puta je ova manifestacija izostala zbog ratnih okolnosti. Nakon rata, sudbina ga ponovo spaja sa „Vukovim saborom".

- Bio sam vojnik i po službenoj dužnosti sam u tri poratne godine u Tršiću bio kao obezbeđenje. Nakon toga pristupam horu Kulturno-umetničkog društva „Karadžić" i s njima sam devet godina učestvovao u samom programu „Vukovog sabora". Tada se još nastupalo kod Vukove kuće, a narod je priredbu gledao preko rečice Žeravije. Od 1964. godine ova manifestacija se seli na saborište. Ja napuštam hor, ali na sabor i dalje redovno odlazim peške, biciklom, kolima ili autobusom. To, evo, traje do današnjih dana - priča deda Milan koji je kao trgovac radio u TP „Jadar".

On ima svoj ritual kada ide na ovu svetkovinu. Prvo odlazi da poseti Vukovu kuću, potom kupuje neki suvenir na kojem upisuje datum i tek nakon toga odlazi na saborište gde se održava centralna svečanost i obavezno seda u peti red, sa desne strane pozornice. Deda Milan kaže da uživa na svakom „Vukovom saboru", što zbog lepog programa, što zbog poštovanja prema Vukovom delu.

- Sećam se jednog sabora kada se nebo namračilo i pljusak se očekivao svaki čas. Publika se uskomešala, a u tom trenutku glumica je recitovala pesmu sa delom u kojem se kaže „padni kišo". Na te njene reči gotovo svi iz publike su povikali: „Nemoj!" - priseća se deda Milan jedne od anegdota sa brojnih „Vukovih sabora". Priznaje, međutim, da retko ostaje na saborskom poselu, koje se održava nakon svečanog programa, jer nedeljom igra Fudbalski klub Loznica, a deda Milan te utakmice ne propušta.

- Ranije je „Vukov sabor" bio pravi narodni skup, uz nezaobilazni vašar. Danas, međutim, sabor je postao prava i značajna kulturna manifestacija - ocenjuje deda Milan, a imali uopšte ko pozvaniji da to proceni.

Sutra počinje Vukov sabor

TRŠIĆ – U Tršiću sutra počinje 74. po redu Vukov sabor, manifestacija posvećena Vuku Karadžiću, tvorcu srpske azbuke i rodonačelniku moderne srpske pismenosti. Manifestacija će početi Međunarodnom naučnom konferencijom „Spomen mesta – istorija – sećanja", koja će biti održana povodom 75 godina od otvaranja Vukove spomen kuće. U okviru Vukovog sabora narednih devet dana u Tršiću, Loznici, Banji Koviljači i Beogradu biće održano 15 književnih, pozorišnih, filmskih i muzičkih programa. Završna svečanost biće održana u nedelju, 14. septembra na saborištu u Tršiću.

P. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.