Nema rešenja o eksproprijaciji

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema rešenja o eksproprijaciji

Vlasnici imanja na Kormanskom polju angažovali beogradskog advokata Dragoslava Ćetkovića koji upozorava da će, ukoliko dođe do nasilne eksproprijacije, podneti krivične prijave protiv „nalogodavca i izvršioca“

Kragujevac – „Fijat“ je privatna firma, a naša zemlja je naša zemlja. Ako „Fijat“ hoće da kupi naša imanja, nek dođe da se dogovorimo, kao ljudi. Oni kupuju, mi prodajemo. I tu nema ništa posebno. Tako je to u trgovini, od kad je sveta i veka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – kaže Dragiša Stanković iz Maršića, vlasnik 1,2 hektara na Kormanskom polju koje treba da se ekspropriše za potrebe „Fijatovih“ kooperanata.

Meštani Maršića, ali i drugih kragujevačkih sela koji su vlasnici imanja na Kormanskom polju, kažu da nemaju ništa protiv eksproprijacije i dolaska „Fijata“, ali ne prihvataju ponuđenih 350 evra za ar. Oni traže da cena bude daleko viša, odnosno čak 4.000 evra po aru, i naglašavaju da je to „prava tržišna vrednost“.

Blokada Kormanskog polja počela je pre dve nedelje, a straže meštana, koje danonoćno krstare imanjima, već triput su sprečile geometre da izmere i isparcelišu zemljište. Vlasnici parcela poručuju da će osujetiti i svaki sledeći „neovlašćeni upad na privatni posed“, bez obzira na prisustvo kragujevačke policije koja je pokušala da asistira geometrima.

Zbog mogućih problema, vlasnici zemlje su nedavno angažovali i beogradsku advokatsku kancelariju „Ćetković“, koja će ih, ako bude trebalo, zastupati na sudu.

– Ukoliko dođe do nasilne eksproprijacije, ja ću podneti tužbe i protiv nalogodavca i protiv izvršioca. U privatni posed niko ne može da uđe bez odluke i rešenja, a toga nema – kaže Dragoslav Ćetković, prvi čovek advokatske kancelarije „Ćetković“ koja zastupa većinu od 120 vlasnika sa Kormanskog polja.

Komentarišući stavove stručnjaka koji su u razgovoru za naš list objasnili da javni interes može biti proglašen u slučajevima izgradnje „infrastrukture, škola, bolnica... ali ne i za gradnju fabrika“, Ćetković kaže:

– U slučaju Kormanskog polja reč je o čisto lukrativnom poslu, trgovini, kupoprodaji. S jedne strane imamo privatnog kupca, a sa druge vlasnike privatnih poseda. Tu država nema šta da se meša. Ipak, umešala se, i to na nedozvoljen način. Nadležni državni organi su odredili cenu, isti hoće da izvrše eksproprijaciju, a oni će, kako stvari stoje, odlučivati i po žalbama nezadovoljnih. To je nedopustivo – tvrdi Ćetković u izjavi za naš list.    

Eksproprijacija Kormanskog polja najavljena je februara ove godine u Kragujevcu, prilikom susreta ministra ekonomije Mlađana Dinkića i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića. Tada je ministar Dinkić prvi put pomenuo i cenu zemljišta, rekavši da bi ona trebalo da bude „uporedljiva“ sa cenom koja je određena prilikom eksproprijacije zemljišta duž puta Kragujevac–Batočina, odnosno „300–350 evra po aru“. Njegova procena vrednosti zemljišta ubrzo je postala i zvanična ponuda države.

Iako se još ne zna koje će firme graditi svoje fabrike na Kormanskom polju, eksproprijacija zemljišta, kako je tada rečeno, mora biti završena do kraja juna ove godine. Već naredne, sredinom ili krajem 2011, u Kragujevcu bi trebalo da počne proizvodnja novog „Fijatovog“ modela.

Objašnjavajući zašto je država donela odluku da Kormansko polje proglasi zonom od javnog interesa i koliki je značaj te lokacije za realizaciju posla sa „Fijatom“, vrednog 700 miliona evra, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Aleksandar Ljubić februara ove godine je izjavio: „Snabdevači sa Kormanskog polja moraju FAS („Fijat automobili Srbija“) da hrane auto-delovima. Fabrike moraju biti izgrađene do početka proizvodnje novog modela.“

Iako u kragujevačkoj upravi kažu da je oko 40 hektara (od ukupno 67 koliko treba da se ekspropriše) u vlasništvu grada, odnosno nekadašnje „Zastave“, vlasnici imanja tvrde da je čitavo Kormansko polje sada u privatnom posedu.

– Zemljište je 1978. bilo eksproprisano za potrebe „Zastave“, ali je potom izvršena deeksproprijacija i vlasnici imanja su dobili rešenja da mogu da uđu u svoje posede. Ostalo je da se reši nadoknada, ali to je već drugo pitanje. Mi smo jedini vlasnici zemlje na Kormanskom polju i nadležnima u državi i lokalnoj upravi prenosim zajedničku poruku da konačno neko treba da nam se obrati i da pregovora sa nama. Uostalom, mi do sada nismo dobili ni odluku, ni rešenja o eksproprijaciji. Zato ćemo braniti svoju imovinu sve dok se ne uvaže naši zahtevi – kaže Milan Urošević, predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava privatnih vlasnika na Kormanskom polju.

Urošević navodi da, i pored dvonedeljnih protesta, sa vlasnicima imanja još uvek niko nije razgovarao, osim pripadnika kragujevačke policije koji su, kako kaže, bili korektni.

Brane Kartalović

objavljeno: 11/06/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dinkić: Nema lake zarade u Kormanu

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 12:55

Beograd -- Vlasnici imanja na Kormanskom polju angažovali su advokata koji će, ukoliko dođe do eksproprijacije, podneti krivične prijave protiv "nalogodavca i izvršioca"..."Fijat" je privatna firma, a naša zemlja je naša zemlja. Ako "Fijat" hoće da kupi naša imanja, nek dođe da se dogovorimo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.