Izvor: Politika, 13.Apr.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pravde za sve radikale

Odbornici SRS-a kojima su mandati oduzeti voljom stranke u parnicama prolaze zavisno od toga kojem sudiji predmet dođe u šake

 Čačak – Dvojica odbornika SRS-a u Skupštini Čačka kojima je stranka oduzela mandate na osnovu unapred potpisanih ostavki tužila su grad Osnovnom sudu, zahtevajući naknadu materijalne štete zbog nepristupanja sednicama. Jednome je zahtev odbijen u celosti kao neosnovan (26. juna 2012) a drugom, u istoj kući pravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usvojen u celosti (28. marta 2013).

– Odluke sudova u ovoj vrsti predmeta bitno su različite, čak i suprotne – ističe Katarina Novković, Gradski javni pravobranilac u Čačku.

Ona je, za Skupštinu grada, sačinila informaciju o trenutnom stanju parnica koje je protiv Čačka pokrenulo osmoro bivših odbornika Srpske radikalne stranke u sazivu 2008–2012, ili onih koji smatraju da im je nezakonito uskraćeno da to postanu.

Tu se navodi da je Raško Marković tužio grad zahtevajući naknadu štete zbog nepristupanja sednicama Skupštine i to od trenutka aktiviranja blanko ostavke do vraćanja mandata. Pored skupštinskih dnevnica za to razdoblje, pošto je bio zamenik predsednika Skupštine, zahtevao je i naknadu koju bi imao da je ostao na tom mestu. Osnovni sud u Čačku odbio je Markovićev tužbeni zahtev u celosti kao neosnovan ali je Apelacioni sud u Kragujevcu presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje koje je u toku.

Međutim, Osnovni sud u ovom gradu u celosti je uvažio tužbeni zahtev odbornika Predraga Jovićevića, koji je zahtevao naknadu takođe zbog nepristupanja sednicama. Tu presudu iz marta prošle godine u novembru je potvrdio Apelacioni sud u Kragujevcu i Jovićeviću je 24. februara iz budžeta Čačka isplaćeno 590.226,17 dinara. Doduše, Gradsko javno pravobranilaštvo uložilo je 7. februara posebnu reviziju, o čijoj dozvoljenosti sada odlučuje AS u Kragujevcu, kao i ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, ali to ne utiče na isplatu.

Parnicu protiv grada pokrenuo je i Radomir Stanojević, kome je stranka takođe aktivirala blanko ostavku, i prvostepeni postupak u ovom predmetu još nije završen. Presuda u prvom stepenu još nije doneta ni po tužbama Dušanke Vuković, Milana Čakarevića i Miladinke Đukić.

U predmetu Milića Bratuljevića, koji je takođe tražio isplatu materijalne štete zbog nepristupanja sednicama, Osnovni sud u Čačku odbio je tužbeni zahtev u celosti, kao neosnovan, i obavezao tužioca da naknadi troškove postupka. U istom sudu odbijena je i tužba Radovana Nikolića, takođe uz obavezu da plati sudske troškove, ali se on žalio drugostepenom sudu u Kragujevcu.

– Primera radi, Apelacioni sud u Novom Sadu presudom od 24. januara 2013. godine odbio je žalbu odbornika protiv presude Osnovnog suda u Pančevu kojom je odbijen tužbeni zahtev za naknadu štete. Napominjem da je reč o istom činjeničnom i pravnom osnovu kao i u slučajevima Raška Markovića, Predraga Jovićevića i Radomira Stanojevića, kojima je aktivirana blanko ostavka – navodi Katarina Novković.

Ona dalje ističe da su radikali iz Skupštine opštine u Gornjem Milanovcu dobili parnice u prvom stepenu, ali se opština žalila i Apelacioni sud u Kragujevcu usvojio je žalbu.

– Taj sud smatra da je potrebno ispitati ima li mesta za podeljenu odgovornost, pošto su tužioci dobrovoljno zaključili ugovor sa Srpskom radikalnom strankom. Odnosno, da li su i sami doprineli nastanku štete, s obzirom na to da su se svojom voljom saglasili s posledicama koje mogu nastati potpisivanjem blanko ostavke.

Napominjući da ni osnovni ni apelacioni sudovi nemaju jasan i utvrđen stav o naknadi štete odbornicima SRS-a, Gradski pravobranilac u Čačku dodaje:

– Najpravilnije je, verovatno, da o ovom pitanju stav zauzme Vrhovni kasacioni sud, radi ujednačavanja sudske prakse ali i pravne sigurnosti. A na kraju i Ustavni sud Srbije.

Inače, svi odbornici SRS-a odmah posle izbora 2008. potpisali su sa strankom ugovore, overene u Opštinskom sudu, i u njima unapred dali ostavke. Međutim, Ustavni sud Srbije utvrdio je aprila 2010. godine da član 47. Zakona o lokalnim izborima, kojim je to regulisano, nije u saglasnosti s najvišim pravnim aktom u državi i potvrđenim međunarodnim ugovorom, što je značilo da je smenjenim odbornicima trebalo vratiti mandate. Zatim je, novom odlukom Ustavnog suda od 17. januara 2012, određeno da se u roku od 30 dana smenjenim odbornicima mandati vrate.

Odbornici u Skupštini grada Čačka sada imaju naknadu od 4.093 dinara po danu zasedanja i isto toliko za pripremnu sednicu odborničke grupe.

G. Otašević

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.