Nema političke volje da se reši problem korupcije

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema političke volje da se reši problem korupcije

BEOGRAD - Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da ne postoji dovoljno političke volje da se u Srbiji reši problem korupcije, istakavši da korupcija nije ekonomsko, već političko pitanje i da je finansiranje političkih stranaka jedno od pitanja koje je u direktnoj vezi sa korupcijom.

"Srbija svoje kapacitete u borbi protiv korupcije još nije razvila i postavlja se pitanje u kom obimu postoji spremnost da se to pitanje otvorižž, kazao je Kacin >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novinarima nakon sastanka sa predsednicom Saveta za borbu protiv korupcije Vericom Barać u Vladi Srbije, podsetivši da je rešavanje problema korupcije važno i za uspešnije pridruživanje Srbije EU.

"Treba razdvojiti na jednoj strani političke stranke, a na drugoj kriminal, i to vam je najveći izazov. Ako želim da budem direktan, mislim da Srbija ima daleko veće potencijale nego što ih je aktivirala do sada i vidim nedostatak političke volje da se napravi veći pomak u tom pravcu", dodao je on.

Kacin je podsetio i da je jedan od uslova sticanja statusa kandidata za EU usvajanje Zakona o restituciji.

"Taj se zakon piše i stvara dugo i ja ni tu ne vidim ubedljiv pristup i korak dalje i zbog toga su važne procene koje mogu da steknem na osnovu kontakata sa drugim institucijama u Srbiji", rekao je on.

Barać je naglasila da je Kacina upoznala sa radom i funkcionisanjem Saveta i njegovom saradnjom sa drugim institucijama.

Ona je navela da naša zemlja sa ovakvim nivoom prisutnosti korupcije u drustvu nije u mogućnosti da stvara nezavisne i stabilne institucije.

Barać je kazala da je osnovno da se stvore jednaki uslovi za ekonomsku utakmicu svih koji žele da investiraju u Srbiju i istakla da zbog visokog stepena korupcije to nije moguće.

Ona je Kacinu ukazala i na značaj istraživanja i drugih analiza koje Savet radi za druge institucije pre svega Tužilaštvo i sudove u procesuiranju krivičnih dela korupcije.

"Ono što mi možemo da kažemo je da smo bili nezadovoljni selekcijom u procesuiranju i pristupu onome o čemu ovde govorimo a to je dominatno prisustvo sistemske korupcije", kazala je Barać.

Eu se sastoji od 27 zemalja clanica, nju nadgleda i daje joj primer Amerika i ako se sve to uzme u obzir, onda je jasno da postoji i 27 i vise uslova da se Srbija pribizi uniji.Tacno je da u Srbiji ostoji velika korupcija. Jelko Kacin sebe stavlja u ulogu nekog arbitra, a i sam zna kakva je to pojava jer je ziveo izvesno vreme u zajednickoj zemlji. Isti Kacin samoinicijativno deluje da bi se uvukao u straznjicu izvesnim clanovima EU minstara koji su u svoje vreme dobili "najvisa odlikovanja za zasluge Hrvatske , Bosne i Albanije", pa moraju na izvestan nacin da opravdaju "poverenje" tih zemalja.A da postoji korupcija i u samoj ALDE grupi kojoj pripada Kacin, govori cinjenica da ta grupa ne kontaktira sa obicnim gradjanima, koji su glasali i glasaju za EU, vec se postavlja na piedestal nekih nedodirljivih mocnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.