Izvor: Politika, 10.Apr.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema podsticaja bez dokumentacije

U poslednjem, 14. pozivu SIEPA konkurisala je i preduzetnička radnja „MR Vidija Niš”, dostavivši samo popunjen obrazac prijave, ali ne i svu potrebnu dokumentaciju

Povodom teksta „Umesto pomoći, SIEPA ih gurala u propast”, objavljenog u jučerašnjem broju našeg lista, oglasila se i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

U tekstu je preneta izjava vlasnice i direktorke firme „Vidija” iz Niša, koja je rekla da bez subvencija ova preduzetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radnja nije mogla da predstavi svoje proizvode na međunarodnim sajmovima.

„Uzalud smo tražili podršku, bezuspešno pokušavali da preko Agencije za promociju izvoza dobijemo makar sredstva za marketing”, rekla je vlasnica „MR Vidija”.

Ona je još rekla: „Više puta nam je rečeno da naši zahtevi nisu stigli u SIEPA, potom da jesu i da nešto nedostaje od dokumenata, a kada i to priložimo onda da su izgubljeni ili zatureni”.

Agencija još od 2006. godine raspisuje javne pozive za dodelu bespovratnih sredstava kroz Program podsticanja konkurentnosti i internacionalizacije srpske privrede.

– U poslednjem, 14. pozivu, konkurisala je i preduzetnička radnja „MR Vidija Niš”. Dostavila je samo popunjen obrazac prijave, ali ne i svu potrebnu dokumentaciju, koja je jasno navedena na veb sajtu Agencije. Kako je u uslovima konkursa naglašeno da se nepotpune prijave neće uzimati u obzir, prijava ove preduzetničke radnje je odbačena kao nepotpuna – navedeno je u odgovoru povodom objavljenog teksta koji je potpisao Aleksandar Miloradović, savetnik direktora SIEPA za medije.

U odgovoru je još navedeno da je preduzetnička radnja „Vidija” zbog toga podnela prigovor Ministarstvu finansija i privrede Republike Srbije, koje je prigovor odbacilo kao neosnovan.

– Posle toga, predstavnici preduzetničke radnje „Vidija” su slali mejlove uvredljive sadržane zaposlenima u SIEPA, čije se kopije čuvaju – saopštava Miloradović.

– Usledila je krivična prijava, koju je SIEPA podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu. Krajem prošle godine krivična prijava je odbačena.

Miloradović dodaje da je „Vidija” i posle toga nastavila sa klevetanjem Agencije i njenih zaposlenih u medijima, a poslednji slučaj bio je jučerašnji tekst u „Politici”.

Prema informaciji dobijenoj iz Agencije, u 2013. godini za bespovratna finansijska sredstva prijavio se rekordan broj privrednih subjekata: 470 izvoznika, 13 izvoznika početnika i devet poslovnih udruženja. Novac je dobilo 343 izvoznika, pet izvoznika početnika i osam udruženja.

Od 2006. godine na konkursima je učestvovalo više od 2.000 privrednih subjekata, a odobreno je više od 700 miliona dinara.

A. Mikavica

objavljeno: 10/04/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.