Nema para za zahteve studenata

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema para za zahteve studenata"

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da Ministarstvo prosvete, nažalost, nema para da bi moglo svakom studentu da plati školarinu.

Podsetimo, studenti su u nedavnom protestu tražili da im bude plaćena školarina ukoliko su stekli 48 bodova

"Mi smo u protekle dve godine učinili sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano, nego i normativno", rekao je Obradović.

Ministar je podsetio da je izmenama zakona prihvaćen studentski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtev da se poveća broj ispitnih rokova na šest, i da se smanji broj bodova potrebnih za upis naredne godine, na 48.

Takođe, unutar kvote za studente koji su na budžetu, prihvaćen je stav da same visokoškolske ustanove utvrđuju kriterijume, rekao je Obradović, podsetivši da država finansira i master i doktorske studije.

"Mi stvarno novca nemamo. Ja znam da su fakutleti koji imaju ovu vrstu problema apsolutno izašli u susret studentima, pa su neki prihvatili da svim akademcima, koji imaju 60 bodova, a nisu na listi, plate školarinu, drugi su ponudili, a studenti prihvatili, da plate 30, 40 odsto školarine, u nekoliko rata", objasnio je Obradović.

Ministar prosvete je naveo da su Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski fakultet preuzeli troškove školarine za sve studente koji su dali uslov, i da je Pravni fakultet obezbedio manje školarine i 100 stipendija studentima koji su socijalno ugroženi.

"Takođe, ranije smo doneli odluklu da se ne povećava školarina i sve smo učinili da se izađe u susret, ali očigledno mi ne možemo svim zahtevima udovoljiti", zaključio je ministar prosvete.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti ne odustaju od protesta

Izvor: Danas, 18.Nov.2010

Ministar prosvete žarko Obradovićizjavio je juče da Ministarstvo prosvete nema para da svakom studentu plati školarinu. Nezadovoljni studenti nekoliko beogradskih fakulteta i visokih škola kažu da će danas u 14 sati izvesti performans na Trgu Republike, a za utorak najavljuju novi protest.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.