Nema otrova u Drini

Izvor: RTS, 14.Jul.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema otrova u Drini

Posle dva dana, iz rudnika olova kod Srebrenice, više ne ističe jalovina u Drinu. Analize uzoraka potvrdile su ispravnost vode, kao i to da u njoj nema teških metala, ni cijanida.

U reci Drini koja je zamućena zbog izlivanja mulja sa deponije jalovine u rudniku olova kod Srebrenice, nema cijanida ni teških metala, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Šapcu.

Analize vode iz vodovoda u Ljuboviji, Malom Zvorniku i Loznici pokazale da nema nikakvog odstupanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dozvoljenih granica, niti za cijanid, niti za teške metale.

Danas su ponovo uzeti uzorci vode iz tih vodovoda, a rezultat analize biće poznat sutra.

Iz rudnika olova i cinka Sase saopštili su da su popravili oštećeni cevovod dug 600 metara i tako zaustavili dalje izlivanje jalovine u Drinu.

Taj mulj je, ipak, zagadio Drinu i prouzrokovao isključenje vode u Malom Zvorniku, pa se stanovništvo vodom snabdeva iz cisterni.

U Ljuboviji nije isključen gradski vodovod jer su bunari 500 metara uzvodno od mesta gde se uliva jalovina.

U Loznici, građani i dalje koriste vodu iz gradskog vodovoda koja je, prema analizama, bakteriološki i hemijski ispravna.

Na teritoriji koju kontroliše ribočuvarska služba Ljubovije i Malog Zvornika nije primećeno uginuće ribe.

Drina je zagađena pošto se u subotu, 10. jula, oštećena deponija jalovine rudnika olova i cinka Sase, u opštini Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Mulj je u Drinu donela pritoka - Sasa. Zamućenje je vidljivo oko 10 kilometara uzvodno od brane hidroelektrane Zvornik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.