Nema odgovornih za lekarske greške

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema odgovornih za lekarske greške

Devojka koja je preminula posle operacije čukljeva u privatnoj klinici "Decedra", dečak koji je umro posle operacije krajnika, jednomesečna beba koja je umrla od sepse...

Najčešće lekarske greške zbog kojih pacijent može da izgubi glavu su nepridržavanje postupaka i pravila profesije o lečenju, nesmotrenost i nemarnost (na primer, ostavljanje gaze u telu pacijenta), nepridržavanje humanih načela...

Međutim, da je u Srbiji utvrđivanje lekarske greške i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odšteta pacijentima Sizifov posao svedoče brojni slučajevi tragično preminulih pacijenata. Trogodišnja Anja Grahovac, devetnaestogodišnja Jelica Radović, koja je preminula posle operacije čukljeva u privatnoj klinici "Decedra", dečak koji je umro posle operacije krajnika, jednomesečna beba koja je pre tri meseca umrla od sepse, za sada su samo slučajevi koji su "punili" novinske stranice. Iako su medicinske inspekcije obavile svoj posao i slučajevi predati nadležnim organima, osim podizanja pojedinačnih krivičnih prijava, epiloga ovih tragedija još nema. Da li zbog sporosti našeg sudstva ili usled teškoća pri utvrđivanju greške, zbog različitih mišljenja i pristupa ili zbog lekarske solidarnosti – mali je broj zakonski "kažnjenih" lekara. Međutim, malo je poznato u javnosti da u Srbiji nema registrovanih privatnih klinika. U registru ima samo bolnica, opštih i specijalističkih i ostalih ordinacija koje se često bave delatnostima za koje nemaju odobrenje Ministarstva zdravlja. Klinike su tercijalne ustanove u zdravstvu i da bi se otvorile neophodno je ispuniti određene zakonom propisane uslove. Najmanje 25 bolesničkih postelja, određen broj zaposlenog medicinskog osoblja, bavljenje naučnoistraživačkim radom i slično. Reklamiranje privatnih ordinacija i bolnica kao klinika je krivično delo. O svemu tome pacijenti koji se odlučuju da budu operisani u neku od privatnih ustanova, uglavnom su neinformisani.

Međutim, svaki lekar, medicinska sestra ili instrumentarka od sada ima mogućnost da se osigura od lekarske greške zbog nesavesnog ili nestručnog postupanja ili propusta u lečenju bolesnika. Ovaj novi vid osiguranja nedavno je pokrenula Kompanija "Dunav osiguranje" i do sada se od profesionalne odgovornosti lekara osiguralo 1.200 zdravstvenih radnika Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", ali i stručnjaci iz Instituta za majku i dete iz Beograda, Opšte bolnice i Doma zdravlja u Zrenjaninu, KBC "Dragiša Mišović", kao i desetak privatnih klinika. Za ovo osiguranje među našim lekarima ima dosta zainteresovanih jer lekarska greška više nije tabu tema.
G. B – D. D. K

-------------------------------------------------------------------------

Hirurg pustio maloletnog sina da operiše

Nju Delhi – Indijski hirurg iz grada Čenaj izgubiće posao i biće izveden pred sud jer je pustio svog petnaestogodišnjeg sina da obavi operaciju "carski rez" na jednoj trudnici, da bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađa osoba koja je to učinila.

Za taj incident se saznalo kada je ponosni hirurg dr K. Murugesan pokazao snimak operacije svojim kolegama.

Dete koje je prilikom operacije došlo na svet je hendikepirano, ali stručnjaci smatraju da je reč o urođenim poremećajima, a ne nečemu što je prouzrokovano samom operacijom.

Tata hirurg izjavio je medijima da nije učinio ništa loše jer njegov sin Dilipan Rađ već nekoliko godina uči pod njegovim nadzorom i to mu nije bilo prvi put da operiše.
Tanjug

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.