Nema novih slučajeva klostridije u ćuprijskoj bolnici

Izvor: RTS, 28.Okt.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novih slučajeva klostridije u ćuprijskoj bolnici

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u Opštoj bolnici u Ćupriji nisu otkriveni novi slučajevi pacijenata zaraženih bakterijom klostridijom.
Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva zdravlja, do ponedeljka su na Odeljenju ortopedije lečene dve pacijentkinje sa klostridijom, od kojih je jedna izlečena i otpuštena, dok je druga u fazi oporavka, a u ponedeljak je otkriven još jedan slučaj te bakterije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Po jedan pacijent je zaražen na odeljenjima neurologije, neurohirurgije i nefrologije a svi oni su smešteni u sobe za izolaciju i pod svakodnevnim su praćenjem.
Zavod za javno zdravlje u Ćupriji je nakon izvršenog vanrednog sanitarnog nadzora predložio da se obustavi prijem novih pacijenata na Ortopedsko odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji zbog mogućeg širenja bakterije klostridije.
Na sastanku rukovodstva te zdravstvene ustanove, dogovoreno je da se svi bolesnici koji mogu nastaviti lečenje u kućnim uslovima, otpuste sa Odeljenja ortopedije.
Nakon pražnjenja bolesničkih soba na Odeljenju ortopedije počelo je čišćenje i pranje prostorija, sušenje i dezinfekcija prostorija i opreme a uvedeni su dnevno praćenje bolesničkih infekcija i protokol o upotrebi antibiotika.
Dnevno se prati i epidemiološka situacija u koordinaciji sa nadležnim Zavodom za javno zdravlje.
Pacijentkinja Dragica Pavličević (52) umrla je u ćuprijskoj bolnici nakon operacije skočnog zgloba. Kod nje je bila izolovana klostridija ali će se tek nakon obdukcije znati da li je umrla od posledica infekcije tom bakterijom.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je odluku o smeni vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Ćupriji Marka Ilića zbog propusta u radu i organizaciji rada koji su dovele do pojave infekcije u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ćuprija: Zaraza klostridijom i na Odeljenju za dijalizu

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2015

SVOJEVRSNO vanredno stanje u ćuprijskoj Opštoj bolnici, uvedeno minulih dana zbog ugroženosti pacijenata na Odelenju ortopedije klostridijom, u sredu je dodatno otežano! Posle vanredne sanitarne kontrole, svi čije je zdravstveno stanje to dozvoljavalo otpušteni su na kućno lečenje, troje zaraženih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.