Nema ni privremenog posla bez partijske knjižice

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ni privremenog posla bez partijske knjižice

Na konkursu za zapošljavanje u Opštinskoj upravi Lučana prednost imaju kandidati koji ne ispunjavaju uslove

Lučani – Grupa mladih, nezaposlenih žitelja Lučana, peticijom sa 160 potpisa zahteva da se poništi nedavni konkurs o zapošljavanju u službe Opštinske uprave, dokumentujući da je ništa nije urađeno kako treba. Primljeni su kandidati koji ne ispunjavaju uslove konkursa, a nisu primljeni oni koji su priložili sve što je potrebno.

U varošici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče zasedala Skupština opštine Lučani, ali odbornička većina nije prihvatila zahtev nezaposlenih sugrađana da se ovo pitanje po hitnom postupku uvrsti u dnevni red sednice. Za taj predlog je ruku podiglo samo osmoro odbornika iz SNS-a i jedan iz Nove Srbije.

– Meni je za manu uzeto samo to što nisam član partije, nisam hteo nigde da se upišem i ne kajem se. Ali, ovo je stvarno prevazišlo granice normalnog ponašanja, jer su doslovno svi sa liste primljenih deca, rođaci ili prijatelji partijskih funkcionera, opštinskih direktora ili odbornika. Kod nas, izgleda, nema hleba bez partije – kaže za „Politiku” Milivoje Dolović (27), diplomirani ekonomista iz Kotraže u Gornjem Dragačevu.

Da sve bude neobičnije, reč je bila o konkursu za zapošljavanje na određeno, na samo 90 dana. Za deset slobodnih mesta podneto je čak 130 molbi iako nadnice nisu bogzna kakve, jer se na tim mestima u lučanskoj upravi zarađuje od 24.000 (srednja stručna sprema) do 50.000 (visoka) dinara mesečno. Ali, veliko razočaranje mladih ljudi, zbog nepravde, i propuštene prilike da dobiju posao bar na tri meseca, svedoči o razmeri društvene krize u nas.

Oglasom koji je Opštinska uprava Lučana raspisala 24. jula ove godine u listu „Poslovi” traženo je deset izvršilaca zbog povećanog obima posla, a od kandidata dokaz o stručnoj spremi i položenom stručnom ispitu za rad u organima uprave, jedna godina iskustva, poznavanje rada na računaru i lekarsko uverenje.

U peticiji dostavljenoj odbornicima odbačeni kandidati su napisali:

„Bez izvršenog testiranja i intervjua, bez formiranja ikakve komisije, načelnica Opštinske uprave je 16. avgusta primila na sedam od deset radnih mesta kandidate koji ne ispunjavaju u potpunosti uslove propisane u oglasu, a kandidati koji ih ispunjavaju odbijeni su”.

Zatim sledi spisak primljenih kandidata, uz opis.

– Ovo je postalo praksa jer su po istom principu nedavno obavljena zaposlenja u Biblioteci, Centru za kulturu i Turističkoj organizaciji u Guči, u Direkciji za izgradnju ili opštini. Na taj način do nameštenja je došlo osmoro naših sugrađana, dok su neki funkcioneri čak bez konkursa zaposlili članove svoje stranke ili prijatelje. Kako mi, koji nemamo nikog od političara a ispunjavamo sve uslove da ostvarimo bilo kakvo pravo? – pita Dolović.

Inače, većini kandidata koji su dobili zaposlenje polovinom avgusta nedostajao je stručni ispit za rad u državnim organima. Odbijena Ivana Kovačević iz Lučana (26), koja je završila višu poslovnu školu, ističe:

– Znači da nešto nije u redu sa nama koji smo položili taj stručni ispit i platili ga 7.500 dinara. I još sam morala za lekarsko uverenje da dam 2.300 dinara. Ali, sve je uzalud jer ni ja ni moji roditelji, inače časni ljudi, nismo članovi nijedne stranke.

Predsednik Skupštine opštine Lučani Dragan Šušić objašnjava da peticija nije uvršćena u dnevni red, jer „prigovori na konkurs nisu za skupštinu već za sud, što je naznačeno i u rešenjima koja su dobili odbijeni kandidati”.

– Činjenica je, međutim, da je od kandidata bez razloga tražen položen stručni ispit za rad u državnim organima. To, doduše, jeste prepreka za rad u državnom organu, ali ne i za zapošljavanje. Znači da konkurs nije bio dobro sastavljen. Isto tako, nije bilo razloga da se zahteva lekarsko uverenje, što je kandidatima samo pričinilo nepotrebne troškove – naglašava Šušić.

Odbačeni kandidati, kojima čak ni pojedini opštinski funkcioneri ne osporavaju da su u pravu, nemaju više vremena da to i dokažu. Jer, za tempo rada u našim sudovima, 90 dana je svetlosna sekunda. A oni koji su primljeni već su došli do polovine radnog angažmana.

Mladomir Sretenović, predsednik opštine Lučani, juče nije želeo da izriče svoj sud o ovom slučaju, ali nam je rekao:

– Svi odbijeni kandidati, koji to budu zatražili, iz budžeta će dobiti novac dat za lekarska uverenja.

G. Otašević

objavljeno: 03.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.