Nema nestašice lekova

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema nestašice lekova

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je danas da sada, generalno, nema nestašice lekova u Srbiji i da ima dovoljno zaliha.

Vukajlovićeva je za Radio televiziju Srbije rekla da se "jedan period sigurno može prevazići, ukoliko bi 'Srbolek' nastavio da neproizvodi lekove", a da bi se tada išlo na interventni uvoz, jer ima i drugih proizvodjača.

Prema njenim rečima, apoteke Zavod redovno izveštavaju o svim nestašicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali dosad nije bilo informacija koje se odnose na manjak lekova "na listi".

Legitimno je pravo proizvodjača da u situaciji rasta kursa očekuju povećanje cena, ali je legitimno pravo i Fonda da pokuša da to poskupljenje odloži ili ne dozvoli, iz prostog razloga što su sredstva ograničena, ocenila je Vukajlovićeva.

"Rastom kursa nećemo, na žalost, dobiti više priliva u Fond zdravstvenog osiguranja, tako da se trudimo da te cene održimo na što nižem nivou, da bi za isti novac mogli kupiti što više lekova", istakla je Vukajlovićeva.

Direktorka R Z Z O je rekla da je iznenadjena pisanjem u medijima o nestašici lekova koje je "proizašlo iz neodgovorne izjave predstavnika privatnih apoteka".

On je, kao lekove za koje eventualno postoji nestašica, nabrojao one koji su "van liste", za koje nema ograničenja u ceni, koje se slobodno formiraju, dodala je Vukajlovićeva.

Govoreći o problemima lečenja pacijenata u privatnim klinikama, ona je istakla da te bolnice najčešće sebi daju za pravo da jednostavno ne primenjuju propise zarad profita, protiv čega Zavod pokušava da se bori.

Vukajlovićeva je podsetila na slučaj u Ćupriji, gde se nije moglo dokazati da je uradjena intervencija, dok u novinama svakodnevno pacijenti upućuju pozive za pomoć za prikupljanje sredstava da bi bili operisani u toj bolnici, gde rade ruski lekari po metodi koja nije prihvaćena, odnosno za koju nije ni tražena saglasnost od Ministarstva zdravlja.

Vukajlovićeva je rekla da je pronadjena dokumentacija o intervenciji, koja je uradjena u toj bolnici, koja je na ruskom jeziku, kao da je pacijent operisan u Rusiji, a ne u Beogradu.

"Za državu je važno i kako se ti lekari plaćaju, da li plaćaju poreze. Naš lekar ne može otići u Zapadnu Evropu i operisati tamo gde se njemu svidi, dok je u Srbiji to, na žalost, čest slučaj", rekla je Vukajlovićeva.

"Slučaj smo prosledili inspekciji i nadamo se, odnosno znamo da će inspekcija da uradi sve što je do nje da u ovoj situaciji reaguje", rekla je direktorka RŽO.

Ona je ocenila da taj slučaj predstavlja upozorenje pacijentima kada ih operišu stranci ili domaći lekari, pogotovu u privatnim klinikama, da traže licencu, jer na to imaju pravo.

Prema njenim rečima, Republički fond pokriva troškove usluga koje privatne klinike pružaju pacijentima u slučajevima kada one ne mogu da im budu pružene u roku od 30 dana, a ne spadaju u usluge za koje postoji lista čekanja.

Pacijenti mogu po odredjenoj proceduri da refundiraju od Fonda zdravstvenog osiguranja i troškove lekova i sanitetskog materijala koji su im naplaćeni za vreme bolničkog lečenja, rekla je Vukajlovićeva.

Vukajlovićeva, koja je ranije najavila da bi u septembru mogao biti potpisan ugovor sa Austrijom o slanju pacijenata na transplantaciju srca i pluća, rekla je da se već dve godine pregovara sa austrijskom bolnicom.

U medjuvremenu je donet Zakon o transplantaciji u skladu sa evropskim direktivama tako da više nema prepreka za potpisivanje tog ugovora, rekla je Vukajlovićeva i potvrdila da očekuje da će on biti potpisan u septembru, ocenivši da će njegova poenta biti edukacija domaćih stručnjaka, koji bi ovladali u što kraćem roku potrebnim znanjima.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ima lekova, ali će biti skuplji

Izvor: B92, 10.Avg.2010

Beograd -- Na tržištu nema nestašice lekova domaćih proizvodjača, ali se do kraja avgusta očekuje promena cena lekova zbog porasta kursa evra...Zamenica predsednika grupacije domaćih proizvodjača lekova Slavica Radović kaže da se nestašica lekova ne očekuje jer postoje lekovi na lageru koji...

Nastavak na B92...

Nema nestašice, poskupljenje blizu

Izvor: Šumadija Press, 10.Avg.2010

Na tržištu nema nestašice lekova domaćih proizvođača, ali se do kraja avgusta očekuje promena cena lekova zbog porasta kursa evra, saopštavaju proizvođači.

Nastavak na Šumadija Press...

Krajem avgusta poskupljenje lekova

Izvor: Blic, 10.Avg.2010

Na tržištu nema nestašice lekova domaćih proizvođača, ali se do kraja avgusta očekuje promena cena lekova zbog porasta kursa evra, rekla je danas zamenica predsednika grupacije domaćih proizvođača lekova Slavica Radović. ..Ona je rekla Tanjugu da se nestašica lekova ne očekuje jer postoje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.