Nema mesta u zatvorima

Izvor: BKTV News, 24.Sep.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema mesta u zatvorima

Pred Vladom Srbije uskoro bi trebalo da se nađe nacrt zakona o amnestiji, čije je pisanje pri kraju, prema kojem će pravosnažno osuđeni moći da računaju na smanjenje zatvorske kazne za 15 i 25 odsto od pravosnažno izrečenih. Bili bi izuzeti oni koji su se iza rešetaka našli zbog izvršenja najtežih krivičnih dela.
Na umanjenje četvrtine kazne koju je sud izrekao mogu da računaju okrivljeni koji su počinili dela manjeg stepena društvene opasnosti. Prema nacrtu zakona, umanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od 15 odsto obuhvatilo bi razbojništva, razbojničke krađe, otmice, iznude i još neka dela.
Prema rečima advokata Nebojše Milosavljevića, amnestije nije bilo dugi niz godina. Prošlo je 11 godina od kako je na republičkom nivou data amnestija, takođe za 15 i 25 odsto. Ni ona nije obuhvatila najteža krivična dela.
”Mislim da je dobro što se planira zakon o amnestiji, jer su zatvori u Srbiji prebukirani”, izjavio je Milosavljević. U Centralnom zatvoru u Beogradu trenutno je pritvoreno oko 1.500 osoba, a kapacitet je oko 700. Više od hiljadu ljudi čeka na izdržavanje kazne.
Prema Milosavljevićevim rečima, sudovi još uvek nemaju naviku da izriču druge sankcije osim zatvorske kazne. U poslednjih nekoliko meseci izriču se kazne kućnog zatvora uz nošenje elektronske narukvice.
”Postoji mogućnost da se izriče rad u korisne svrhe. Trebalo bi izricati i ovakvu vrstu sankcije, jer bi time osuđeni doprineli društvu, a bili bi smanjeni i troškovi države za služenje kazne,” rekao je Milosavljević.
Izvor: novosti.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.