Nema kupača na užičkoj plaži

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema kupača na užičkoj plaži

Užice - Iako je Zavod za javno zdravlje, nakon poslednje analize, utvrdio da se voda u Đetinji može koristiti za kupanje, na gradskoj plaži ima svega nekoliko najhrabrijih kupača. Malo više njih je u dečjem bazenu, u kome je voda toplija.

Temperatura vazduha je juče oko 10 časova prelazila 30 stepeni, a temperatura vode na kupalištu bila je skoro upola niža, odnosno 16 stepeni Celzijusovih, a u dečjem bazenu - tri stepena više.

Na uređenom i čistom kupalištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje poseduje betonirane i travnate plaže, restorane i kafiće, igrališta za decu, sportske terene i staze za šetnju, već godinama Užičani ne koriste za kupanje. Nekada je "užičko more" u centru grada privlačilo hiljade kupača, ali danas, iako je lepo uređeno, izgleda pusto. S jedne strane, voda je izuzetno hladna, a s druge - Užičani sumnjaju u zvanične verzije o kvalitetu vode. Decenijama se priča o tome kako će voda na plaži biti toplija kada se bude zahvatala sa površine jezera Vrutci, ali sve dosadašnje gradske vlasti nisu se prihvatale tog izazova. Pored toga, jezero Vrutci je od decembra 2013. godine zaraženo cijanobakterijama, a nije retkost da kanalizacija iz naselja Turica završava u Đetinji.

Ovdašnji Zavod za zaštitu zdravlja, koji kontroliše kvalitet vode u reci jednom sedmično, saopštio je da je poslednjom analizom utvrdio da voda na plaži pripada trećoj kategoriji i da se "može koristiti za kupanje i rekreaciju", uz podsećanje da je u pitanju tekuća voda, čiji kvalitet može da bude promenljiv.

Taj zavod je upozorio da je, u cilju prevencije obolevanja, neophodno da se kupači "ne zadržavaju dugo u vodi, da ne rone, ne skaču i ne prskaju se, da je obavezan nadzor nad malom decom", te da se "nakon kupanja u reci istuširaju i da se kod kuće ponovo okupaju koristeći toplu vodu i sapun".

Apel iz Vodovoda

Drugi put tokom ovog leta uprava JKP Vodovod apelovala je na građane da racionalno koriste vodu kako bi se izbegle restrikcije. - Poslednjih nekoliko dana uočena je enormno velika potrošnja vode, naročito na rubnim područjima grada, što je jasan pokazatelj nenamenske potrošnje - saopštilo je to preduzeće.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.