Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema gripa u Srbiji

Beograd -- U Srbiji gripa još uvek nema, ali je registrovan povećan broj respiratornih oboljenja. Vakcinacija od 15. novembra.

Ove godine Republički zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je oko 270 hiljada besplatnih doza vakcina. Vakcina se trenutno nalazi na ispitivanju u Agenciji za lekove, a u ministarstvu najavljuju da će vakcinacija početi najverovatnije 15. novembra.

Posle naglih promena vremena koje su nastupile predhodnih nedelja, povećan je broj onih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji imaju kijavicu, povišenu temperaturu, kašalj ili su malaksali.

Epidemiolog instituta Batut Mila Lučić keže da u slučaju ovakvih respiratornih oboljenja problem uvek teži kod hroničnih bolesnika. "Tu se preporučuje mirovanje, a ako posle dva dana ne dođe do poboljšanja, onda se obavezno treba javiti lekaru", kaže Lučićeva.

Sezona gripa u Srbiji još nije počela. Stručnjaci očekuju prve slučajeve tek krajem decembra, a bojazni od većih epidemija nema.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u zapadnoevropskim zemljama zabeleženi su pojedinačni slučajevi gripa i ustanovljeno je da se radi o virusima koje vkcina protiv gripa sadrži. Vakcinu će besplatno, kao najugroženija kategorija, dobiti hronični bolesnici i stara lica.

Ove godine nabavljeno je i 70 hiljada vakcina protiv gripa koje će se naći u apotekama u slobodnoj prodaji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.