Nema epidemije botulizma u Valjevu

Izvor: Blic, 22.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema epidemije botulizma u Valjevu

U valjevskom kraju nema epidemije botulizma, a slučaj G. M. (42) iz Valjeva, koji je preminuo 18. juna u Beogradu, i slučaj sumnje na botulizam kod M. T. (40) iz sela Bujačić kod Valjeva, koji je trenutno zbrinut na Infektivnoj klinici u Beogradu, nisu povezani, saopšteno je iz Zdravstvenog centra.

U saopštenju se precizira da je pacijent M. T. primljen na Neurološko odeljenje valjevske bolnice gde ga je pregledao infektolog, koji je posumnjao na botulizam, pa je posle odgovarajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << terapije upućen na dalje lečenje u Beograd. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, serološka obrada na botulizam je u toku i rezultati se očekuje početkom iduće nedelje.

ZC je saopštio da je pacijent G. M. primljen sa teškom kliničkom slikom u Urgentni centar valjevske bolnice 7. juna u ranim jutarnjim satima, pa je posle pregleda na skeneru hitno prebačen na Odeljenje urgentne neurologije Urgentnog centra u Beogradu. G. M. je 18. juna preminuo na VMA u Beogradu, a posle dodatnih konsultacija Neurološke i Infektivne službe valjevske bolnice sa Epidemiološkom službom Gradskog zavoda za javno zdravlje ustanovljeno je da ne postoji veza između ta dva slučaja.

Sanitarna inspekcija Kolubarskog okruga, inače, zbog sumnje da se G. M. zarazio tunjevinom iz uvezenih konzervi, uradila je vanrednu analizu tih konzervi koja je pokazala da je tunjevina, uvežena sa Tajlanda, bila ispravna. Obdukcionim nalazom i dodatnim toksikološkim analizama na VMA utvrdiće se uzrok smrti tog pacijenta, dok će serološke analize uzoraka krvi M. T. biti urađene u Mađarskoj, zbog toga što u beogradskim klinikama trenutno nema odgovarajućih reagenasa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.