Izvor: Blic, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dodatnih para za vojsku

Nema dodatnih para za vojsku

BEOGRAD - Zahtev Vojske Jugoslavije za rebalansom budžeta, kojim bi bilo odobreno dodatnih 14 milijardi dinara, potpuno je nerealan - kaže za 'Blic' Veroljub Dugalić, v.d. saveznog ministra finansija, povodom izjave načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića da zbog teške materijalne situacije u VJ može doći do prekida obuke i da je zbog toga neophodno vojsci odobriti dodatna sredstva. - Nikakav zahtev VJ Ministarstvu finansija ili Saveznoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladi, koja je za to nadležna, nije upućen. Ako je Vlada ta koja treba da vam odobri novac, onda valjda treba njoj da se obrati a ne medijima. Da li se onda dodatna sredstva traže od medija? Ako zanemarimo to što procedura nije ispoštovana sam zahtev za dodatnih 14 milijardi dinara je u ovom trenutku više nego nerealan - ističe Dugalić.

Prema njegovim rečima ovogodišnji savezni budžet iznosi 65 milijardi i 900 milona dinara, od toga su 43 milijarde namenjene za vojsku, što čini 63 odsto budžeta.

- Da bi vojsci dali još 14 milijardi morali bismo za tu sumu da uskratimo nekog drugog korisnika budžeta. Koga? Druga mogućnost bila bi da povećamo izvore prihoda da bismo dostigli traženu sumu morali bismo da ih povećamo 20 odsto. Što je takođe nerealno. Inflacija je minimalna, primarne emisije više nema. Budžet se finansira isključivo iz realnih prihoda i nismo planirali rebalans - objašnjava Dugalić.

On je naglasio da svi moramo da se naviknemo da se živi teže nego ranije.

- Na to mora da se navikne i Nebojša Pavković. Naš problem je to što nam je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika ispod 1.000 dolara, a nekada je bio 2.500 dolara - kaže Dugalić. T. Aleksić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.