Izvor: B92, 21.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema botulizma u Valjevu"

Valjevo -- U valjevskom kraju nema epidemije botulizma, saopštio je Zdravstveni centar u Valjevu.

Kako je navedeno, slučaj G. M. (42) iz Valjeva, koji je preminuo 18. juna u Beogradu, i slučaj sumnje na botulizam kod M. T. (40) iz sela Bujačić, koji je trenutno zbrinut na Infektivnoj klinici u Beogradu, nisu povezani.

U saopštenju se precizira da je pacijent M. T. primljen na Neurološko odeljenje Regionalne opšte bolnice gde ga je pregledao infektolog, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posumnjao na botulizam.

M. T. je posle odgovarajuće terapije, 11. juna upućen na dalje lečenje na Infektivnu kliniku u Beogradu, a njegovo stanje je stabilno.

Pacijent G. M. primljen je sa teškom kliničkom slikom u Prijemno-urgentni centar Valjevske bolnice 7. juna u ranim jutarnjim satima, pa je posle neophodnih pregleda prebačen na Odeljenje urgentne neurologije Urgentnog centra u Beogradu.

G. M. je 18. juna preminuo na VMA u Beogradu, a posle dodatnih konsultacija Neurološke i Infektivne službe valjevske bolnice sa Epidemiološkom službom Gradskog zavoda za javno zdravlje ustanovljeno je da ne postoji veza između ta dva slučaja.

Pojedinačnih slučajeva botulizma, do kojeg dolazi zbog trovanja hranom, bilo je i prethodnih godina i oni su uspešno dijagnostikovani i lečeni u valjevskom Zdravstvenom centru.

Agenciji Beta ranije danas u Sanitarnoj inspekciji Kolubarskog okruga rečeno je da je, zbog sumnje da se G. M. zarazio tunjevinom iz uvezenih konzervi, urađena vanredna analiza tih konzervi koja je pokazala da je tunjevina bila ispravna.

Obdukcionim nalazom i dodatnim toksikološkim analizama na VMA utvrdiće se uzrok smrti G. M., dok će serološke analize uzoraka krvi M. T. biti urađene u Mađarskoj zbog toga što u beogradskim klinikama trenutno nema odgovarajućioh reagenasa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema epidemije botulizma u Valjevu

Izvor: Blic, 22.Jun.2008, 00:37

U valjevskom kraju nema epidemije botulizma, a slučaj G. M. (42) iz Valjeva, koji je preminuo 18. juna u Beogradu, i slučaj sumnje na botulizam kod M. T. (40) iz sela Bujačić kod Valjeva, koji je trenutno zbrinut na Infektivnoj klinici u Beogradu, nisu povezani, saopšteno je iz Zdravstvenog centra...U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.