Izvor: RTS, 10.Avg.2020, 18:12

Nekoliko reči koje morate da naučite pre nego što krenete u obilazak Vojvodine

Brojni narodi u Vojvodini prošarali su jezik u našoj pokrajini. Mnogo je reči poreklom iz mađarskog i nemačkog jezika, koje se dan-danas koriste. Ako ovog leta odlučite da posetite neke lokalitete po Vojvodini, trebalo bi da naučite ovih nekoliko reči.
ŠpaciranjeLagana, opuštena šetnja po gradu ili selu. Često se može čuti da roditelji kažu deci "Ništa ne radi, špaciraš se po ceo dan". 
Špic-nameDrugo prezime, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se uglavnom dobija po nekom poslu ili ispadu po kom je predak postao poznat. Koristi se uz uobičajeno prezime i po njemu su članovi porodice prepoznatljivi u selu. 
Ajnfort kapija
Visoka i široka kapija koja je natkrivena. Najmanje tri metra visine i širine. Uglavnom se krov kapije nastavlja na krov kuće. Ajnfort kapija je često omiljeno mesto ukućana jer je dobar hlad, a paori tu mogu parkirati i svoje traktore, prikolice.
Kibic fensterVisok prozor, u odnosu na zid kuće izbačen ka spolja dvadesetak centimetara. Služi za kibicovanje, odnosno osmatranje ulice, ko i kuda prolazi, kome dolazi i odlazi. 
ŠlajpikNovčanik, a sinonim je i reč buđelar. Na svim jezicima se jednako voli.
Sic i kormanSedište i volan bicikla. U nekim krajevima Srbije za volan se kaže i guvernala. Ako želite da iznajmite bicikl kad dođete u ravnicu, a sedište vam je nisko, recite "sic" i sigurno ćete se svideti vlasniku radnje jer ste dobro pripremljeni. 
Špeceraj Prodavnica meštovite robe. Kad se kaže "idem u špeceraj", obično se misli na nabavku svakodnevnih potrepština. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.