Izvor: B92, 07.Okt.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki fakulteti bez para za grejanje

Beograd -- Pojedini fakulteti Beogradskog univerziteta zimu dočekuju u strahu da bi zbog dugova u sred semestra mogli da ostanu bez grejanja, jer nemaju novca za račune.

S druge strane problem sa plaćanjem nemaju fakulteti koji naplaćuju paprene školarine, za koje studentske organizacije tvrde da su najveće u regionu.

Svake godine ista situacija. U sred zime pojedinim fakultetima prete hladni amfiteatri i slušaonice. Kako god računali, šta god uradili - računica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uvek ista.

Nema dovoljno para za plaćanje računa za grejanje, jer država fakultetima ne isplaćuje na vreme novac za pokrivanje materijalnih troškova.

"Ranije se dešavalo da po sedam dana nemamo grejanje i da se prekine nastava. Nadam se da se to ove godine neće dogoditi i da ćemo postići dogovor sa resornim ministarstvom", kaže Boris Lončar, prodekan za finansije Tehnološko-metalurškog fakulteta.

TMF toplanama duguje 12 i po miliona dinara, a država njima oko 10 miliona. Minus na računu za grejanje ima i Mašinski fakultet.

"Država nam plaća nekih 12-13 posto realnih potreba za podmirivanje materijalnih troškova. Od novca za komunalne potrebe, do sada nam je dala 31 posto minimalno obećanih sredstava", kaže Milovan Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta.

Fakuteti poput poljoprivrednog, tehnološkog ili mašinskog, čije školarine ne prelaze 60.000 dinara, ne mogu iz sopstvenih sredstava da pokriju sve troškove. A jedni su od retkih na kojima se studentima ne naplaćuje i vazduh koji dišu.

Za razliku od ovih studenata, njihove kolege sa nekih drugih fakulteta svoje studije plaćaju papreno, a naročito na društveno-humanističkim naukama su pozamašne školarine.

U regionu prednjačimo po visini školarinama. Tako je na matematičkom odseku Zagrebačkog univerziteta maksimalna školarina oko 760 evra, dok na Beogradskom univerzitetu iste studije koštaju oko 1.000 evra. Još veća razlika je na arhitekturi, u Zagrebu ove studije koštaju oko 1.260 evra, a u Beogradu nešto manje od 2.400 evra.

Na banjalučkom univerzitetu školarina je duplo niža, a uslovi približno isti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.