Neki aditivi štete zdravlju

Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki aditivi štete zdravlju

Javnost u Hrvatskoj bila je ne malo uznemirana ove nedelje nakon teksta u „Slobodnoj Dalmaciji" o prodaji dečjih lizalica uvezenih iz Srbije koje su u sebi sadržale osam veštačkih boja navodno štetnih po ljudsko zdravlje.



Iako su lizalice „mini puž" i figurina" proizvođača SZR „Janović" iz Sombora povučene sa polica hrvatskog trgovačkog lanca „Sonik", nadležni u Beogradu poručuje na nema mesta preteranom strahu.

- U Pravilniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o aditivima jasno piše da navedeni „E" aditivi nisu štetni. Nema govora o kancerogenim svojstvima ostalih nabrojanih supstanci - kategorični su u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa. Sličnu reakciju čuli smo i od Stevana Janovića, vlasnika SZR „Janović" iz Sombora koji kaže da su njihove lizalice i drugi proizvodi urađeni po pravilniku koji važi u Srbiji, Hrvatskoj, ali i većem delu Evrope.

Neke vrste prehrambenih aditiva s razlogom se dovode u vezu sa zdravstvenim rizicima, posebno kod osetljivih osoba i dece i zato je vrlo važno da potrošači imaju potpuni uvid u sastav proizvoda. Proteklih 50 godina bilo je brojnih istraživanja, od kojih su neka potvrdila da su aditivi povezani s nastankom karcinoma dok druga to opovrgavaju.

Debata o štetnosti aditiva posebno se rasplamsala nakon što su pojedine studije pokazala da aditivi boja mogu dovesti do hiperaktivnosti dece. Posebna pažnja tada je posvećena štetnosti natrijum benzoata (E211), aditiva koji produžava rok trajanja pićima i hrani. Ovaj aditiv može se naći u gumenim bombonama, glazurama za torte, želatinu kao i pojedinim mesnim prerađevinama. Naučnici su tada upozorili da ukoliko se natrijum benzoat pomeša sa sokom koji u sebi sadrži C vitamin, može doći do reakcije i stvaranja kancerogene supstance. U laboratorijama su testirane i sledeće boje: tartrazine (E102), ponceau 4R (E124), sunčano žuta (E110), carmoisine (E122), žuta (E104), crvena AC (E129). Evropska komisija je nakon objavljene strudije zatražila dodatna istraživanja čiji je rezultat bilo iozbacivanje boje za hranu E128.

Inače na deklaraciji lizalica iz Sombora stajalo je da su korišćeni „E" aditivi 110, 124, 131, 133, 102, 122, 151 i 171.

Od alergije do astme

E102 - tartazin: Može izazvati alergiju, smetnje disanja, osip na koži, smetnje vida. Zabranjen u Norveškoj.

E110 - žuta boja: Može izazvati neurodermitis i astmu. Zabranjen u skandinavskim zemljama.

E122 - azorubine: Može izazvati alergiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.