Neka mame i bebe dožive svoj svet

Izvor: Glas javnosti, 28.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka mame i bebe dožive svoj svet

BEOGRAD - Buduće mame će i u Srbiji moći da se porađaju kao i žene u većini razvijenih zemalja, odnosno najbliže onome kako je to sama priroda odredila. Stručnjaci koji su se pod okriljem Ministarstva zdravlja okupili da bi uredili oblast tradicionalne i alternativne medicine, između ostalih, formirali su i Radnu grupu za prirodni porođaj.

- Zalažemo se za porođaj koji nije medikalizovan, jer su istraživanja pokazala da najveći problemi koji se javljaju prilikom dolaska beba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na svet nastaje upravo zbog korišćenja raznih lekova - kaže u razgovoru za Glas doktor Vuk Stambolović, član Radne grupe.

On naglašava da to ne isključuje zvaničnu medicinu, već je on spoj onog što je najbolje za pacijenta iz zapadne i alternativne medicine. Važno je budućim mamama ostavljena mogućnost da same odaberu na koji će način doneti potomstvo na svet. Alternativni terapeuti će ih, ako se odluče za prirodni put, pripremati za taj veliki dan joga vežbama, homeopatskim preparatima i drugim neinvazivnim metodama, kako bi pripremale i svoje telo i psihu.

Iskustva zapadnih država su pozitivna. Već godinama se trudnice u Francuskoj, Americi, Kanadi... porađaju kod kuće. Doktor navodi da su Holanđani otišli najdalje i da se tamo trećina žena porađa u svom domu. Osim toga, u toj zemlji se u okviru zdravstvenog osiguranja dobija i pomoć osobe koja brine o kući i porodilji prvih nekoliko dana.

TATA U CENTRU

Očevi treba da prisustvuju porođaju. Oni svojim partnerkama tako daju samopuzdanje i snagu. Pored toga, ako i tata bude blizu deteta u prvim trenucima njegovog života, oni će imati kvalitetniji odnos u kasnijem životu - priča Stambolović.

- Neverovatno je koliko ti važni trenuci menjaju i mesto muškog partnera u porodici.  Ovakvi trenuci ga vraćaju u centar najvažnijih dešavanja u porodici - dodao je doktor.

- Mnoge bolnice u svetu sada uređuju svoj enterijer tako da podseća na prijatno uređeni dom. To je veoma bitno da bi porodilja mogla da se opusti. Još je važnije da pored nje bude neko koga ona voli i kome veruje - objašnjava doktor Stambolović.

Veoma je važno, navodi doktor, da buduća mama ne leži na leđima, već pod uglom od 45 stepeni u odnosu na podlogu, jer je tako porođaj mnogo lakši i brži. Ono po čemu se prirodni porođaj najviše razlikuje od uobičajenog je to što se beba stavlja na majčine grudi da leži 30 do 60 minuta, pri čemu se pre toga ne seče pupčana vrpca.

- Za bebu je porođaj veliki stres, jer je ona navikla samo na šumove i otkucaje srca. Zato treba da oseti majku. NJeni otkucaji deluju umirujuće na bebicu - priča doktor. On se poziva na ispitivanja koja su dokazala da dete koje je tako provelo prve minute svog života ima bolji imunitet, psihičku stabilnost i vezu sa roditeljima.

Da je sve priroda idealno uredila doktor Stambolović ilustruje time da novorođenče vidi na daljini od 25 do 30 centimetara, koliko ima od majčinih grudi na kojima uzima kolostrum, odnosno prve dragocene kapi mleka, pa do njenih očiju.

- Refleks sisanja koji beba ima u prvim trenucima posle porođaja čini da se zatvaraju krvni sudovi i posteljica sama ispada. Nisu potrebne tzv. revizije i intervecije ginekologa. Priroda je sve predvidela - zaključuje doktor Stambolović.

Doktore da li je priroda predvidela i homeopatske preparate i joga vezbe?

Sigurna sam da nijedan ginekolog ne daje medikamente ni tokom trudnoce ni tokom porodjaja ako to ne zahteva zdravstveno stanje majke i bebe.

Ne zamajavajte zene kojecime.Priroda jeste sve predvidela, klasicna medicina pomogne kad i gde treba. I to vrlo uspesno.

U svetu se zene poradjaju sa epiduralom, sminkom i osmehom na licu. U prvoj sumnji da su ili majka ili beba ugrozeni radi se carski rez, za vreme kog je majka budna i spremna da prihvati svoju bebu. Naravno otac je prisutan, i beba ostaje sa majkom u sobi. Nema izolacija, familija je tu, svi vide bebu i tako je momenat radjanja zaista momenat srece za sve i roditelje i familiju. U Srbiji je naturalni porodjaj uveliko prisutan i majka je prepustena sebi i svom bolu. Naravno ukoliko plate ona i suprug imaju srecu da u tom izuzetno vaznom trenutku budu zajedno. Kada citam ovakve gluposti smuci mi se. Mnogo vaznije za porodilju su uslovi poradjanja a ne uglovi.Nase zene umiru od sepse u prljavim porodilistima veliki je br mrtvorodjene dece ili dece da ometenim razvojem zbog pupcane vrpce oko vrata bebe. Kod takve sumnje ili prvog znaka radi se carski rez., u svetu . Kod nas je to solucija samo za one koji imaju da plate .Pa cak i onda postoji mogucnost sepse zbog nehigijenskih uslova u nasim porodilistima. Daleko je Srbija higijenski od sveta. daleko, predaleko. Nama za pocetak treba cetka , antiseptik , i kultura zivljenja.

Zivim u inostranstvu i sve ovo sto covjek kaze je sasvim normalna i odavno usvojena stvar. Nedavno sam citao neke nase diskusije o porodjaju u Begradu tj. kako ljekari izbacuju oceve iz soba trudnica jer im "smetaju". Pa to nema nigdje na svijetu. Dolazak na svijet oba moja dijeteta je bio jedan sretan dogadjaj za pamcenje. Pristup osoblja i najprirodniji i logocan pristup porodu je kao nebo i zemlja u poredjenju sta je moja majka prezivjela u SFRJ kad se poradjala.

Odnos prema porodiljama kod nas je kao i prema ostlalim pacijentima...kao da su stoka bez ljudskih prava. Naravno da sam bio sa svojom zenom u sobi gjde su babice dolazile kad ih mi zovnemo. Ljekar je na dezuri u obliznjoj sobi i dolazi samo ako zatreba jer je porod prirodna stvar i ako nema komplikacija sve tece samo od sebe. Medicina se umjesa samo ako porodilja zeli da ogranici bolove ili ako bude komplikacija. Dakle doktori i babice su nama bili podredjeni. Oba puta se porodila bez ikakvih anestezija iako smo planirali epiduralno. Jednostavno je islo tako dobro da nije smatrala da zeli da bude oduzeta od struka na dole vec da osjeti svije dijete. Cim je bebica izasla odmah je data u ruke mame i na njene grudi. Ceka se 3-5 minuta sa sjecenjem vrpce radi da bi svi hormoni i prirodna zastita koja se nalazi u krvi u vrpci usla u dijete. Ja sam presjekao vrpcu i drzao bebicu da bi osjetila i moj miris. Promjenio sam prvu pelenu i bio tu kad je doktor pregledao na stolicu tik uz majcin krevet(sve sa IC-lampama da bi joj bilo toplo) Poslije je bila kod nas jer je nasa beba. Nema zamjene djece u porodilistu ili da je stavljaju povezanu u neku drugu sobu!!! Ili da ja SMETAM nekom doktoru.

Sve ovo mora da postoji u Srbiji jer nismo stoka i nismo budale. Ako su nase pra-pra-prababe radjale po sumama i poljanama u zbjegu i snijegu radi ratova i bijede i okupacije...sto to da nasi mladi roditelji prolaze traume radi nekulture i neetickog ponasanja medicinskog osoblja koje izgleda ionako skoluje tako sto ih pola kupi diplome.

Na noge trudna Srbijo i zahtjevate da se prema vamo ophode kao prema zrelim ljudima.

Pa ovaj stvarno nije nomalan. Prosto je neverovatno kako delimicno poznavanje struke moze da stvori haos. Ja sam anesteziolog za porodiljstvo (OB anesthesiologist) u jednoj od najcuvenijih Njujorskih bolnica i ovo je istina:

1.Najveci problemi tokom porodja su rezultat lekova - glupost i budalastina. Deo porodjaja moze da se obavi bez lekova, ali su isti tako kod mnogih porodjaja lekovi neophodni.

2.Poradjanje kod kuce - obicna glupost. Ako beba dobije usporavanje rade srca (fetal bradicardia) carski rez mora da se uradi u roku od nekoliko minuta. Ako je porodilja kod kuce dok dodje do bolnice beba ce odavno biti MRTVA.

3.Bolesnicka soba treba da lici na kucu - to se radi u svakoj bolnici u USA - dobar predlog.

4.Otac treba da bude prisutan tokom porodjaja. Ovo zavisi od kulture - Amerikanci prisustvuju porodjaju - za nasu srpku kulturu i nacin zivota ovo verovatno nije dobra ideja. Moglo bi da se ponudi roditeljima da odaberu ovu opciju ako zele.

5.Alternativna medicina - za onoga ko bi pristao da ga vozi alternativni pilot ili da nas predstavlja "alternativni teniser" verovatno da je u redu da ga leci "alternativni" doktor.

6.Joga vezbe, homeopatski preparati ne mogu da izlece upalu grla a kamoli da pomognu pri zastoju porodjaja. Ako veruje u tu svoju medicinu Dr.Stambolovic moze da napise naucni rad, pa neka ga prijavi na kongres www.soap.org pa nek nas nauci nesto. Kongres je u Washington-u sledeceg aprila (2009).

7.Lezanje pod uglom od 45 stepeni - ovo se radi rutinski to je OK.

8. Ne preseci pupcanu vrpcu 30-60 minuta - to ce verovatno prouzrokovati smrt bebe u 80-90% slucajeva.

9.Refleks sisanja nema veze sa ispadanjem posteljice - porodilje bezite od ovog manijaka.

Puno pozdrava od nekoga ko se brine o zdravlju porodilja svagog dana u New Yorku.

za Neda

po zanimanju sam med. sestra sa 17 godina radnog iskustva i majka dvoje dece .Desilo mi se da prosle godine budem u jednom porodilistu u NYC gde se poradjala moja dobra prijateljica i mogu Vam reci da je taj porodjaj bio jako lose vodjen dobro su se namucili i majka i beba koja je rodjena sa edemom na glavi velicine srednje jabuke.Znaci nisam uopste odusevljena ameriskom medicinom, a pravo da Vam kazem neznam kako se ovde zene uopste odlucuju na vise porodjaja.Medicina je u USA jedna velika farsa i prevara sto sam se uverila i na sopstvenoj kozi .Posekla sam se prosle godine i otisla u bolnicu da mi zasiju prst posto mi je odmah bilo jasno da sam povredila neki krvni sud jer krvarenje nisam mogla nikako da zaustavim. Prijavim se na salteru, doceka me neka baba od 75 god sa parkinsonom, ja sva krvava ona mi ljubazno kaze da sednem u cekaonicu i ja tako sedeci provedem ravno 2,5 sata jer oni nisu imali DR da me usije neko za prst zovu specijalnog hirurga koji usiva samo "prste i glavu".To zadovolstvo mi naplate 5500$ samo za usivanje i jos bolnica mi posalje njihov racun od 6500$ zato sto sam cekla 2,5 sata i zato sto mi je neka baba uzela licne podatke pa to stvarno nema smisla.To je cisto izivljavanje.

veliki pozdrav od Lane

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.