Neizvestan dolazak „Sisu auta” u FAP

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan dolazak „Sisu auta” u FAP

Direktor FAP korporacije Zoran Zaković za naš list podseća da je završen pregovarački postupak sa Fincima, ali da još nije donet zaključak

Priboj – Od glasno najavljivanog dolaska finskog „Sisu auta“ u pribojski FAP neće, po svemu sudeći, biti ništa. Još jedna neispunjena nada, posle decenije praznih priča o „mogućim kupcima iz sveta“, dodatno je zabrinula preostalih 745 radnika fabrike kamiona iz Priboja.

Upitan šta će se posle godinu i po pominjanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veze „Sisu auta“ i FAP-a naposletku dogoditi i da li je tačna priča da od toga nema ništa, direktor FAP korporacije Zoran Zaković za naš list podseća da je završen pregovarački postupak sa Fincima, ali da još nije donet zaključak. – Tenderska komisija je završila svoj rad i poslala je Vladi Srbije zaključak da se taj postupak proglasi neuspešnim. Pred vladom je da takav stav usvoji – kaže direktor FAP-a.

Koji je ključni razlog neuspeha u ovim dugim pregovorima sa Fincima?, nastavljamo s pitanjima. – Model ugovora koji je ponuđač dostavio ne uklapa se u okvir Republike Srbije – ne želi detaljnije da obrazlaže Zaković.

Nezvanično, u javnosti se pominje da su Finci, na poznati zahtev Vlade Srbije da posla u FAP-u bude za 600 radnika od kojih bi 200 odmah s pokretanjem nove proizvodnje počelo da radi, odgovorili protivuslovom: investicijama i garancijama iza kojih bi stala vlada, a koje su nerealne. Koliko su ovi navodi tačni, pokazaće vreme.

Podsećamo, na velika zvona se sredinom prošle godine – uz naslove „Svetlo na kraju FAP-ovog tunela“ i slične – u Priboju promovisao „Sisu auto“ kao budući vlasnik najveće ovdašnje fabrike. Krajem maja 2014. Vlada Srbije je u FAP-u objavila da ova fabrika posle 12 godina restrukturisanja dobija strateškog partnera od ugleda: kompaniju „Sisu auto“ iz Finske, jednog od vodećih proizvođača kamiona u Evropi. O tome su tada u proizvodnoj hali FAP-a, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i te finske kompanije potpisali ministar privrede Dušan Vujović i Timo Korhonen, vlasnik i direktor kompanije „Sisu auto“. A uz najavu obe strane da bi do kraja avgusta te godine mogao biti potpisan i ugovor o vlasništvu, sa poslom od septembra 2014. za najmanje 600 FAP-ovih radnika.

Pozdravljen aplauzima prisutnih radnika, željnih ma kakvog rešenja posle godina beznađa, premijer Vučić je tada rekao: – Naša je želja da u godinama koje su pred nama Srbija odavde uzima porez, a ne da stalno dotira. Velika je stvar što smo za jedno preduzeće u restrukturisanju uspeli da pronađemo važnog, izvanrednog strateškog partnera. Ovo je veliki dan za Srbiju – izjavio je tada Aleksandar Vučić.

No najavljeni ugovor o tom vlasništvu ni do dana današnjeg s Fincima nije potpisan. FAP ovih dana, kako kaže direktor Zaković, poneko teretno vozilo proizvede, uglavnom za Vojsku Srbije i domaće tržište, s malim procentom uposlenosti kapaciteta i angažovanjem 60–80 odsto zaposlenih. Po njegovim rečima, fabrika će nastaviti da radi i pokušati da na domaćem tržištu obezbedi što više posla. To je potrebno da bi se izdržalo vreme dok se u privatizacionom postupku ne pronađe novi partner.

A naznake novog partnerstva već postoje, dodaje direktor FAP-a. To je češka „Tatra“, velika evropska auto-kompanija koja se već zainteresovala za pribojsku fabriku. – Krajem leta predstavnici „Tatre“ su boravili u FAP-u, videli proizvodnju i ostalo što ih je zanimalo. Rekli su nam da su im poznati problemi naše fabrike. Obratili su se i Vladi Srbije, zvanično iskazali interesovanje. Naravno, tek ćemo videti u kojoj meri su zainteresovani i šta bi hteli s FAP-om. Rano je tu još za neki optimizam, jer je i ranije bilo raznih ponuda, pa smo oprezni. Ali nadamo se boljem – kaže za „Politiku“ Zoran Zaković.

Vučić: Finska firma nije odustala od FAP-a

Premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao je da je finska fabrika „Sisu auto” odustala od strateškog partnerstva sa Fabrikom automobila Priboj i naglasio da ima veliki broj zainteresovanih investitora za tu fabriku.„Nisu odustali, sada je samo pitanje koliko novca mi možemo da izdvojimo”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

„Ne brinite, Priboj nećemo ostaviti bez FAP-a i posla”, rekao je premijer. Beta

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.