Neispravnu vodu piju sa 15 javnih česama

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravnu vodu piju sa 15 javnih česama

Od 52 javne česme na teritoriji grada Novog Pazara 15 nema bakteriološki ispravnu vodu za piće, rezultati su ispitivanja koje je obavio Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva. Većinu od navedenih česama stanovništvo koje živi u njihovoj blizini redovno koristi za piće i ostale kućne potrebe jer smatra da je voda sa njih mnogo zdravija nego ona sa gradskog vodovoda. Ispitivanje ispravnosti javnih česama nije rađeno pet godina.

Rastko Arsenijević, šef odseka zaštite životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredine, kaže da su pojedine česme neispravne zbog blizine septičkih jama iz kojih, verovatno, cure fekalije koje mogu biti izvor zaraze.

- Neispravna voda za piće je na gradskim česmama Halimača, Biserovača i Ćeremidžinica, kao i na seoskim Joše na Goliji, u Dojevićima na raskrsnici između Rajčinovića banje i sela Požega, česma u Rajčinovića banji, u Osaonici, Česmalija u Brđanima, česma kod crkve u Izbicama, u Kominju sa leve strane puta pre tunela, česma u Netrvrđu sa desne strane puta, česma u dvorištu stare Novopazarske banje, u Požegi i u Batnjiku - nabraja Arsenijević.

Pored česama koje se nalaze pored puta vozači se često zaustavljaju da bi se napili, navodno, bistre izvorske vode.

Arsenijević dodaje da će pored ovih česama narednih dana biti postavljene plastificirane pločice sa natpisom da voda nije za piće.

- Pokušaćemo da sve vodovodne objekte dovedemo u ispravno stanje i da otklonimo uzroke koji su doveli do ove neispravnosti. Već smo se konsultovali sa stručnim ljudima iz Vodovoda koji su nam dali neke smernice kako to da uradimo i uz njihovu saradnju sledeće nedelje počinjemo sa sprovođenjem tih mera. Neke česme ćemo sa hlorisanjem vode dovesti u ispravno stanje, a na drugim ćemo očistiti i dezinfikovati rezervoare ukoliko ih imaju. U sastavu vode na pojedinim česmama je prisutan kalijum-permaganat i nisam siguran da tu možemo nešto konkretno uraditi - kaže Arsenijević.

Mikrobiolog u Zdravstvenom centru Šefadil Spahić kaže da je, s obzirom na ovoliki broj neispravnih česama, dobro što do sada na ovom prostoru nije zabeležena nijedna hidrična epidemija.

- I ranije je bilo neispravnih voda za piće. Od 2000. do 2006. tadašnja Higijensko-epidemiloška služba Zdravstvenog centra je ispitujući ispravnost 15 česama otkrila da je 23,4 odsto od ukupnih uzoraka vode neispravno. Bakteriološki neispravna voda najčešće sadrži bakteriju ešerihiju koli, koja je pokazatelj fekalnog zagađenja. U neispravnoj vodi se takođe mogu naći i drugi mikroorganizmi koji su uzročnici oboljenja velikog broja ljudi - kaže Spahić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.