Izvor: B92, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravno 40 odsto uzoraka mleka

Beograd -- Ispitivanje kvaliteta mleka u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa pokazalo je da je 40 odsto uzoraka neispravno.

U ispitivanju, koje je pokrenuo Pokret za zaštitu potrošača, korišćeno je 25 vrsta pasterizovanog, sterilizovanog i čokoladnog mleka. Najgorom se pokazala analiza pasterizovanog mleka, gde je od 10 uzoraka - čak osam neispravno.

U mleku su pronađene patogene bakterije, stafilokoke, ešerihija-koli i povišeni broj mikroorganizama, i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to u mleku mlekara Pančevo, Šimanovci, Golubinci, Mladost iz Kragujevca i drugima. U jednom uzorku "Imleka" i mlekare Zemun nađen je veći broj mikroorganizama, kaže predsednik Pokreta potrošača Beograda, Petar Bogosavljević.

"Može da dođe do oboljenja, koja mogu da dovedu i do bolničkog lečenja, a ne samo do stomačnih tegoba. Uostalom, zašto da izazove i stomačne tegobe. To je onaj deo mikrobiološke neispravnosti, koji nosi potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača i zbog toga mu pridajemo poseban značaj", kaže Bogosavljević.

Istraživanja su pokazala da najviše zdravstvene neispravnosti ima kod novih proizvođača. Međutim, i poznata mlekara Subotica u dugotrajnom mleku ima povećani broj mikroorganizama. Inače, njihovo pasterizovano mleko Pokret potrošača je ocenio kao odlično. Tehnički direktor Mlekare Subotica, Livija Takač kaže da je loš rezultat kod dugotrajnog mleka sigurno posledica neadekvatnih uslova čuvanja ili oštećenja pakovanja.

"Ako je pasterizovano mleko izvanrednog kvaliteta, onda i trajno mleko treba da bude takvo, ukoliko nije došlo do nekih spoljašnjih uticaja. Smatram da problem nije tako veliki i da ćemo super-analizom dokazati da smo u pravu", kaže Livija Takač.

Pokret potrošača obavestiće sve inspekcije o ovom izveštaju. Na osnovu toga, inspekcije Zakonom o zaštiti potrošača mogu da preduzimaju određene mere ili, pak, da izvrše pojačan inspekcijski nadzor kod tih firmi i sami izvrše analize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.