Izvor: B92, 31.Okt.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravna voda uzrok pojave bakterije

Beograd -- Uzrok pojave bakterije "pseudomonas" kod novorođenčadi u KBC Zvezdara najverovatnije je neispravna voda, saznaje B92.

Prema rečima dežurnog lekara na odeljenju neonatologije, Kliničko-bolnički centar Zvezdara, vodu dobija preko starog vodovoda što je, po svemu sudeći, uticalo i na bakteriološku ispravnost vode. U KBC Zvezdara nije bilo ni jednog lekara koji je imao odobrenje da da zvaničnu izjavu. Ipak, zaposleni u toj ustanovi u neformalnom razgovoru rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nam da stanje nije alarmantno, iako će odeljenje neonatologije još neko vreme ostati zatvoreno.

Lekari, međutim, nisu imali odgovore na pitanja zašto o pojavi "pseudomonasa" nisu obavestili javnost, a time i porodilje koje su proteklih desetak dana uzalud dolazile u ovu bolnicu. Ministar zdravlja u Vladi Srbije Tomica Milosavljević, kaže da bi sledeće nedelje trebalo da bude ponovo otvoreno porodilište u KBC Zvezdara. Milosavljević je za B92 rekao da je izvršeno ispiranje vodovodne mreže, gde je pronađena bakterija i da sada ni u jednom ispitivanom uzorku nema "pseudomonasa". Ministar zdravlja nije mogao da kaže koliko dece je zaraženo tom bakterijom, ali je istakao da se ona dobro osećaju. On jem mešutim, rekao da su svi zaraženi dobili kožne infekcije zbog bakterije "pseudomonas", koja je pronađena samo u vodovodu. "Komisija za borbu protiv interhospitalnih infekcija u Zvezdari, analizirala je rad na odelenju, uzimajući bris sa svih mogućih instrumenata i mesta. Svi ti brisevi su bili negativni. Međutim, u uzorcima tekuće vode je, u jednom od tih uzoraka, konstatovana bakterija 'pseudomonas' i u saradnji Sanitarne inspekcije i Ministarstva zdravlja, s jedne strane, gradskog Zavoda za zaštitu zdravlje i uprave bolnice sa druge, doneta je odluka da se premeste trudnice i deca sa odelenja, sukcesivno, a da se ne primaju novi pacijenti dok se ne reši problem. Ono što u čitavoj priči izbija u prvi plan je to da je bilo nepotpunog informisanja i to je znak da mi u sistemu ne prepoznajemo šta je čiji zadatak. Otuda i potreba da ministar zdravlja objašnjava ovaj događaj", rekao je Milosavljević.

Zoran Panajotović, načelnik Sanitarne inspekcije ministarstva zdravlja gostujući u vestima TV B92, kaže da beograđani nemaju razloga za brigu i da vodu mogu slobodno da piju. "Odgovorno mogu da trvdim da je kvalitet vode iz vodovoda, koji snabdeva i zdravstvene ustanove, potpuno u redu, da je zdravstveno ispravan i da nema nikakve opasnosti", kaže Panajotović.

Bakterija "pseudomonas" najopasnija je za bebe jer novorođenčad nemaju do kraja razvijen imuni sistem. Kod beba, bakterija može da izazove infekcije kože ili sistema za mokrenje. Bakterija se prenosi preko vode i dodira, a za odrasle ljude nije opasna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.