Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedoumice oko smrti gimnazijalca

Beograd -- Osam meseci od kada je gimnazijalac preminuo nakon što je napadnut u školskom dvorištu, predmet još nije došao u tužilaštvo.

Roditelji Nikole Kovačevića smatraju da je istraga već odavno trebalo da bude završena i kažu da su zbog odugovlačenja dovedeni u situaciju da prestanu da veruju u objektivnost i namere vođenja postupka. Međutim, u okružnom sudu u Beogradu rekli su da je veštačenje završeno juče.

Iako se spekulisalo da Nikola nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preminuo od posledica prebijanja već izvesnih anomalija u mozgu, Pavle Kovačević, otac nesrećnog dečaka, kaže za B92 da prema nalazu obdukcije nije bilo nikakvog proširenja aorte u glavi, nego je mehaničkom silom izazvano cepanje arterije: "Nikakve anomalije on nije imao, niti je bio bolestan - on je bio sportista. Fizičkom silom je izazvano cepanje arterije, što je izazvalo veliko krvarenje u mozgu". On smatra da je njegov sin pretučen bez razloga od jedne grupe maloletnika, da je ubijen praktično na licu mesta jer su mu otkazale sve vitalne funkcije, a da su se počinioci razbežali.

Nikolin otac koji je i sam advokat kaže da se i mnogo komplikovanija suđenja završavaju dosta brže. On navodi da je oko smrti njegovog sina vrlo malo stvari sporno, i da je čak u startu što se istrage tiče situacija bila dosta čista i u smislu svedočenja i priznanja počinilaca. Portparol okružnog suda rekla da se postupak vodi protiv dva maloletna lica.

Porodica Kovačević, međutim, tvrdi da je postupajuća sudija Vesna Babšek tek dva meseca nakon obdukcijskog nalaza izdala naredbu za veštačenje, a sada se za odugovlačenje postupka pravda time što je predmet dugo na veštačenju. Nikolin otac napominje da sudija ima pravo da veštačenje ubrza, odnosno da uzme predmet veštaku i da ga preda drugom.

U porodici Kovačević podsećaju i da je, recimo, u procesu Zemunskom klanu, kojim je obuhvaćeno i ubistvo premijera Zorana Đinđića, postupak veštačenja završen za samo tri meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.