Izvor: Glas javnosti, 26.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostižne stipendije

BEOGRAD - Za ovu školsku godinu Ministarstvo za sport i omladinu najavilo je isplatu 500 stipendija za talentovane studente, a predviđeni iznos od 1.250.000 dinara dobilo je samo 97 studenata, dok su ostali odbijeni uz prilično naivne izgovore - kaže za Glas roditelj jednog od uskraćenih, koji je želeo da ostane anoniman.

- Fond za mlade talente namenjen je stipendiranju 500 najboljih studenata na osnovnim i poslediplomskim studijama na univerzitetima zemalja članica EU, i to u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iznosu od 1.250.000 dinara po godini - kaže naš sagovornik.

Namešteno

- Ministarstvo je studentima dalo rok od samo 15 dana da prikupe svu dokumentaciju i konkurišu, a za tako kratko vreme nemoguće je prikupiti „brdo“ papira. To je samo dokaz da je cela priča nameštena za one ljude koji su imali unapred pripremljenu dokumentaciju - tvrdi sagovornik.

On naglašava da svaki konkurs, čak i za osnovne studije, traje minimum mesec dana. Prema njegovim rečima, iza svega stoji Mlađan Dinkić, koji je u julu, odmah po formiranju vlade, na volšeban način preuzeo Fond od Ministarstva prosvete i prebacio ga u ministarstvo kojim upravlja G17 plus s ministarkom Snežanom Samardžić-Marković na čelu.

- Za stipendiju su mogli da konkurišu samo studenti koji su diplomirali pre 15. septembra, a na kraju se ispostavilo da se među studentima koji su dobili stipendiju našlo i nekoliko onih koji su diplomirali 29. septembra - objašnjava naš sagovornik.

Pošto je samo 97 od predviđenih 500 studenata dobilo stipendije, on postavlja pitanje gde je završio ostatak novca od oko 504 miliona dinara.

Tamara Grbić, portparol Ministarstva omladine i sporta, potvrdila je da je konkurs trajao samo 15 dana, ali da je razlog tome procedura oko preuzimanja Fonda od Ministarstva prosvete i da se već u sledećem konkursu tako nešto neće dogoditi.

Malo njih ispunjava uslove

- Istina je da je samo 97 studenata dobilo stipendiju. Iskreno, i nas je iznenadio prilično mali broj dodeljenih stipendija, ali za to nismo krivi mi, već činjenica da mali broj studenata ispunjava uslove konkursa - izjavila je Grbićeva.

Ona je naglasila da su neki studenti odbijeni jer nisu studirali na državnim fakultetima, neki nisu imali prosečnu ocenu 8,5, dok su neki bili stariji od 25 godina, zbog čega takođe nisu mogli da konkurišu.

Na pitanje gde je završio novac od stipendija koje nisu dodeljene, Tamara Grbić rekla je da se „neutrošena sredstva za rad Fonda, koja su inače potekla iz budžeta Republike Srbije, i dalje nalaze na računu Ministarstva omladine i sporta“.

- Studenti koji gube imaju pravo da se ljute - izjavila je Grbićeva i dodala da se u komisiji koja odlučuje o dodeli stipendija nalaze brojni akademici i naučnici koji nemaju veze s Ministarstvom omladine i sporta.

Predsednica Fonda je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, a među članovima su i potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar kulture Nebojša Bradić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.