Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak daha se leči

BEOGRAD - Ukoliko jutro započinje sa jutarnjim kašljem, a svaki fizički napor prati zadihanost, koja je vremenom sve učestalija, vrlo je verovatno da su to prvi znaci hronične opstruktivne bolesti pluća. Stariji od 40 godina sa takvim simptomima, posebno ako su pušači, mogu biti ozbiljno, čak životno ugroženi.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije od HOP, boluje oko 50 miliona ljudi, a svake godine umre skoro tri miliona. Ona je čak četvrti uzročnik smrtnosti. I >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pored toga što je problem veoma ozbiljan, on je veoma često i ne dijagnostikuje, pa je jedna četvrtina, a negde se smatra i jedna polovina ljudi bolesna, a da to ne zna.

Svetski dan borbe protiv HOP obeležen je juče i u našoj zemlji pod sloganom „Ako ste bez daha, niste i bez pomoći“, kako bi stručni autoriteti uputili poruku javnosti o simptomima i nužnosti pravovremenog lečenja.

Profesor doktor Marija Mitić-Milikić kaže da je najznačajniji razlog oboljevanja pušenje, a u manjoj meri i nasledni faktor

- Ne možemo da utičemo na to šta ćemo naslediti, ali možemo da utičemo na svoj životni stil i navike - rekla je doktorka i naglasila da je najveći problem u tome što se bolest uglavnom dijagnostikuje veoma kasno, kada se teško leči.

PRESTANITE DA PUŠITE

- Ako imate ovu bolest, uz savete lekara i pravu terapiju, možete sebi život učiniti mnogo kvalitetnijim i sprečiti dalje oštećenje pluća. Ako nemate HOP, prestanite da pušite. Ne možete od lekara očekivati da vam pluća budu zdrava, a da se pri tom neodgovorno odnosite prema sopstvenom zdravlju - rekao je ministar Milosavljević

Profesorka Snežana Simić je navela da je to veoma skupa bolest i da su neke zemlje poput Australije izračunale da su njihovi direktni troškovi vezani za HOP čak 400 miliona dolara .

- Taj iznos se odnosi samo na direktne troškove lečenja, a ne obuhvataju troškove izostajanja sa posla, rano penzionisanje, kao i troškove koje ima porodica obolelih koji zbog lečenja i negovanja ne ispunjavaju svoje radne i druge obaveze - naglasila je doktorka Simić.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je i tu priliku iskoristio da istakne značaj izabranog lekara, kvalitetnog pregleda i dobre komunikacije sa pacijentom.

- Lekar pri svakom pregledu mora da pita pacijenta - da li otežano dišete i da li se zamarate? To je prvi korak u uspešnoj dijagnostici. Ukoliko su odgovori pozitivni, onda se rade detaljniji pregledi - naglasio je ministar uz napomenu da su za lečenje te bolesti u Srbiji dostupni svi lekovi sa kojima raspolažu i bogate zemlje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.