Nedostatak čuvara zatvora

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak čuvara zatvora

Čuvari zatvora u Srbiji bi uskoro mogli da budu upućivani na rad u posebna odeljenja bez svoje saglasnosti.

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena zakona, kojim se predviđa da se zatvorsko osoblje može uputiti na rad u posebna odeljenja i bez svoje saglasnosti, "zbog potreba službe", na period do šest meseci.

Razlog za izmene je činjenica da se u postupku upućivanja zaposlenih na rad u posebno odeljenje požarevačkog zatvora pojavio problem nedovoljnog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zaposlenih koji su dali saglasnost.

Kako FoNet piše čuvare i drugo zatvorsko osoblje na rad u posebno odeljenje upućuje direktor Uprave za izvršenje krivicnih sankcija, na predlog upravnika zatvora, a protiv tog rešenja oni mogu izjaviti žalbu ministru pravosuda, mada žalba ne odlaže njegovo izvršenje.

Vlada je takvu odluku objasnila stavom da je potrebno da je, zbog toga što poslovi u posebnom odeljenju zahtevaju visok stepen odgovornosti, stručnosti i obučenosti za rad, potrebno obezbediti da ih obavljaju zaista najbolji zaposleni, koji će primati dvostruku platu i imati beneficirani radni staž.

Jedini osudenik koji je trenutno u posebnom odeljenju u požaravačkoj "Zabeli" je Milorad Ulemek Legija, osuđen na više kazni od 40 godina zatvora.

Izmenama zakona dopunjen je član koji reguliše izvodenje osuđenog iz posebnog odeljenja, jer je uz postojeću obavezu da se to može učiniti samo uz saglasnost predsednika suda ili ovlašćenog sudije, dodato da se o tome mora obavestiti

direktor uprave za izvršenje krivicnih sankcija, policija, Bezbednosno-informativna agencija i javni tužilac.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedostatak čuvara zatvora

Izvor: B92, 29.Avg.2010

Beograd -- Čuvari zatvora u Srbiji bi uskoro mogli da budu upućivani na rad u posebna odeljenja bez svoje saglasnosti...Vlada Srbije usvojila je predlog izmena zakona, kojim se predviđa da se zatvorsko osoblje može uputiti na rad u posebna odeljenja i bez svoje saglasnosti, "zbog potreba službe",...

Nastavak na B92...

Manjak zatvorskih čuvara

Izvor: Blic, 29.Avg.2010

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena i dopuna zakona o izvršenju zatvorske kazne za krivična dela organizovanog kriminala, kojim se predviđa da se zatvorsko osoblje može uputiti na rad u posebna odeljenja i bez svoje saglasnosti, "zbog potreba službe", na period do šest meseci, saznaje FoNet...Razlog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.