Nedostaci zakona o privatnom obezbedjenju

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaci zakona o privatnom obezbedjenju

Nacrt zakona o privatnom obezbedjenju ima sistemske nedostatke i ukoliko bude usvojen, mogao bi da izazove "teške posledice", rekao je danas profesor bezbednosti Dušan Vasić.

Vasić je na konferenciji za novinare "Privatna bezbednost - jedan od tri bitna stuba nacionalne bezbednosti", kazao da je u nacrtu tog zakona niz sistemskih nedostataka, kao i da mora da se prilagodi odredbama više zakona: krivičnog, o prekršajima, obrazovanju, zaštiti podataka o ličnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao i čitavom segmentu imovinskih i svojinskih zakona.

On je istakao da je privatno obezbedjenje "najveća rastuća industrija" u svetu, u kojoj rastu profit, broj zaposlenih i obrt novca mnogo brže nego u informacionim tehnologijama, navodeći primer Australije koja je devedesetih godina imala 25.000 pripadnika privatnog obezbedjenja, a danas oko 52.500.

Predrag Petrović iz Centra za bezbednosnu politiku istakao je da mehanizmi kontrole i nadzora najavljenog zakona nisu dovoljno razvijeni. On je govorio o primeru Agencije za poslove privatnog obezbedjenja, čije je osnivanje predvidjeno tim zakonom.

"Agenciju osniva vlada i njena uloga će biti izdavanje i oduzimanje licenci za rad, kao i donošenje podzakonskih akata, ali se ne zna da li će ona biti nezavisna, stručna agencija i ko će je činiti", kazao je Petrović.

On je dodao da bi takva agencija, za razliku od drugih država, gde ima mnogo šira ovlašćenja, u Srbiji bila svedena na birokratsku instituciju.

Prema njegovim rečima, agencija je skupa institucija, čega su bili svesni i predlagači zakona, koji su naveli da bi se ona finansirala iz sredstava korisnika usluga, ali i iz donacija i drugih izvora, što može dovesti do velike korupcije i negativnih uticaja na njen rad.

Direktor kompanije "Dobergard" Dušan Djukić istakao je da podržava donošenje zakona, ali da je nacrt "nakaradan" i loš po državu, koja je, kako je rekao, zanemarila svoje nacionalne interese bezbednosti. On je kazao da se nedostaci odnose i na kompanije i njihove službenike.

Srbija je 2009. godine donela Strategiju nacionalne bezbednosti po kojoj je oblast privatne bezbednosti jedan od njenih stubova, podsetio je on, i zapitao kako je moguće da nacrt zakona ni u jednom članu ne dotakne strukturu osnivačkog kapitala, odnosno udeo stranog kapitala u takvim firmama.

"Na taj način bi se legalizovao prisustvo stranog kapitala, što znači da ćemo strancima dati 50.000 cevi u ruke", naglasio je on i objasnio da to ne mora biti opasnost, ali da ne treba ćutati o tome.

Bivši komandant Žandarmerije MUP-a Srbije Goran Radosavljević-Guri istakao je da zakon mora da definiše ovlašćenja radnika obezbedjenja, kao i ko sme da nosi oružje i pod kojim uslovima.

On je kazao da ne treba žuriti sa njegovim donošenjem, već napraviti kvalitetan zakon, jer bez njega Srbija neće moći u EU.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema zakon o privatnom obezbedjenju, a prema nekim procenama u njoj postoji više od 3.000 registrovanih firmi koje se bave tom delatnošću i u kojima radi više od 30.000 ljudi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Vasić: Zakon o obezbeđenju je loš

Izvor: Press, 19.Nov.2010

Nacrt zakona o privatnom obezbeđenju ima sistemske nedostatke i ukoliko bude usvojen, mogao bi da izazove „teške posledice", rekao je danas profesor bezbednosti Dušan Vasić. On je rekao da je u nacrtu tog zakona niz sistemskih nedostataka, kao i da...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.