Nedimović: Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu

Izvor: Blic, 18.Maj.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas u Novom Sadu da je Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu.

Prva klanica je dobila dozvolu za izvoz, a do kraja juna još osam klanica će dobiti takvu dozvolu koja će im omogućiti izvoz neograničenih količina jagnjetine, rekao je Nedimović, a prenelo resorno ministarstvo.

- Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu - istakao je on, navodi se u saopštenju.

Nedimović je naveo da bi do kraja godine trebalo da dobijemo i dozvole za izvoz svinjskog mesa i mleka, kao i d za izvoz suvih šljiva.

On je ukazao i da su najveći zahtevi pred domaćim proizvođačima u delu kvaliteta, jer je, kako je objasnio "kinesko tržište izuzetno probirljivo i na njega može da prođe samo najkvalitetnija roba".

Nedimović se na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu sastao i sa vršiocem dužnosti šefa delegacije EU u Srbiji, Oskarom Benediktom.

On je rekao da Ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za predpristupne projekte EU (IPARD).

Krajem septembra ili početkom oktobra, mogli bi biti raspisani i prvi konkursi za domaće poljoprivrednike za sredstva iz IPARD-a, kazao je Nedimović na štandu ministarstva gde je danas organizovan EU Dan.

Benedikt je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Sajam istakavši da je to sjajna sajamska priredba.

- Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Veliki napredak je ostvaren u tom delu, a potrebno je dalje raditi na preradi hrane - kazao je Benedikt.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina dozvolila uvoz jagnjetine iz Srbije

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je u Novom Sadu da je Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu...Prva klanica je dobila dozvolu za izvoz, a do kraja juna još osam klanica će dobiti takvu dozvolu koja će im omogućiti izvoz neograničenih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.