Nedelja informatike – kad studenti uče đake

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja informatike – kad studenti uče đake

Studenti đacima odnosno bivši učenici sadašnjim učenicima već nekoliko godina nesebično prenose znanja stečena na domaćim i stranim fakultetima. Ova decembarska nedelja je nedelja informatike.
Njih dvedesetoro koji su položili test stekli su ulaznice za nedelju informatike. Među njima su i dobitnici medalja na međunarodnim takmičenjima, a ova predavanja pohađaju četvrti put.

"Uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dosta pomaže, recimo da se upoznamo sa nekim novim temama. Sad ovde su dosta kratka predavanja, recimo sat vremena i poenta je da nam pokaže šta je lepo u tim temama koje oni vole", kaže učenik trećeg razreda Mladen Puzić.
"Svake godine vidimio nešto novo. Ja sam više matematičar, ali mene više teorijski zainteresuju neke stvari ovde", ističa Katarina Krivokuća, učenica četvrtog razreda.
Predavači su nekadašnji učenici Matematičke gimnazije i osvajači medalja na međunarodnim takmičenjima za srednjoškolce.
"Pre svega mogu da nauče neke grane programiranja sa kojima nisu imali prilike do sada da se sretnu, da li su neke stvari koje smo mi učili na fakultetima ili smo se mi bavili vannastavno", navodi student programiranja na Kembridžu Vladimir Milanković.
"Koristi za predavače su takođe velike, jer ako pre niste imali iskustva sa tim da prezentujete pred većom publikom i prosto da iznesete svoje ideje, nekako kroz ovo to naučite. Bitno je znati, bitno je učiti, ali je isto bitno znati preneti to znanje i prosto na neki način vratiti školi koja vas je naučila neke stvari kada ste bili u tim godinama", poručuje Nikola Jovanović, član organizacionog tima Nedelje informatike.
Osim nedelje informatike, bivši učenici organizuju i nedelju fizike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.