Izvor: Politika, 04.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele đubre na pragu vikendica

Početak izgradnje sanitarne deponije za Pirotski okrug propraćen protestnim skupom žitelja okolnih kuća, koji kažu da su se nadali da će deponija od njihovih dvorišta biti udaljena barem kilometar

Pirot – Početak izgradnje regionalne sanitarne deponije za Pirotski okrug na lokaciji Muntina padina kod Pirota obeležen je i protestnim okupljanjem vlasnika okolnih vikendica. Inače, regionalnu deponiju finansira sa 3,2 miliona evra Evropska komisija, sa 114 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara Eko-fond, dok opštine izdvajaju oko 300.000 evra.

Meštani kažu da ne žele da im se „smeće baca pod prozor”, kao i da će im biti uništen vodovod, pa više neće moći da se bave stočarstvom i vinogradarstvom.

Predstavnik meštana Dušan Krstić kaže da su se uznemirili kada su videli da je mehanizacija počela da radi u blizini njihovih vikendica, budući da su mislili da je lokacija za deponiju udaljena od njihovih objekata barem kilometar.

– Ako planiraju da se ovde skladišti otpad iz čitavog okruga, onda neka otkupe naša domaćinstva i neka rade šta hoće. Slali smo dopise opštini, ali ona nema sluha za nas – rekao je Krstić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je, sa gostima iz Evropske komisije, predstavnicima izvođača radova i predsednicima opština iz okruga, obišao teren buduće deponije, a nezadovoljnim vikendašima je zakazao sastanak za ponedeljak.

– Lokacija za regionalnu deponiju izabrana je pre deset godina. Pribavljena je sva neophodna dokumentacija u skladu sa evropskim standardima, što nam je omogućilo da iz EU dobijemo sredstva – kaže Vasić, dodajući da veruje kako će problem sa lokalnim stanovništvom biti ubrzo rešen.

M. Penčić

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.