Ne žele Vuka, Desanku i Zmaja: Bošnjaci menjaju imena osnovnih škola?!

Izvor: BKTV News, 02.Jul.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele Vuka, Desanku i Zmaja: Bošnjaci menjaju imena osnovnih škola?!

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu proglasio je osam osnovnih škola na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Prijepolja za obrazovne ustanove od posebnog značaja za Bošnjake. Iz tog razloga, očekuje se da im se promene nazivi u skorijoj budućnosti!

U Bošnjačkom nacionalnom veću pozivaju se na Ustav Srbije i Statut Veća kojim škole dobijaju status od posebnog značaja. Navode da većinu đaka i nastavnika u tim školama čine pripadnici bošnjačke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nacionalne zajednice.
“Mislimo da bi određene ustanove, u ovom slučaju škole, trebalo da nose nazive po ljudima koji su značajni i iz prošlosti, kulture i istorije Bošnjaka”, kaže Elijas Rebronja iz Bošnjačkog nacionalnog veća.
Novopazarske škole “Vuk Karadžić”, “Desanka Maksimović i “Jovan Jovanović Zmaj” nosile bi imena “Muhamed Hevaji Uskufija”, “Musa Ćazim Ćatić” i “Ahmed Ali Gurbi”.
Prema predlogu Bošnjačkog nacionalnog veća, novopazarska Osnovna škola “Stefan Nemanja”, trebalo bi da dobije ime “Nazif efendija Šušević”. Šušević je bio poznat kao profesor novopazarske Medrese, a predavao je arapski jezik i geografiju.
Predlog još nije upućen ni organima škole koji najpre usvajaju odluku o promeni imena obrazovne ustanove. Ukoliko se predlog usvoji, mora da prođe i proceduru u gradskoj skupštini.
“Nema nikakvih zahteva i nema promena imena škola, za sada”, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Rifat Ličina.
Načelnik Školske uprave Mensur Menić objašnjava da je procedura promene imena škole komplikovana.
“Kad se sve to složi i kada se pribave saglasnosti, onda se pravi elaborat koji se šalje školskoj upravi, koja potom daje pozitivno ili negativno mišljenje koje se upućuje ministru”, objašnjava načelnik Menić.
U Ministarstvu prosvete kažu da imaju najave da će se tražiti promena naziva pojedinih škola, ali da do njih konkretni zahtevi još nisu stigli.
“Ministarstvo proverava ko je to novo lice po kome će se zvati škola, da li je prihvatljivo ili ne, i to je jedna veoma duga procedura”, ističe državni sekretar u Ministarstvu prosvete Aleksandar Belić.
Izvor: rts.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.