Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne uči im se u zatvoru

BEOGRAD - Od oko 10.000 zatvorenika u Srbiji, tek svaki hiljaditi pohađa školu ili fakultet koji je započeo pre odlaska na izdržavanje kazne, iako u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija tvrde da zavodi izlaze u susret „iskrenim“ željama osuđenika za nastavak školovanja.

Dok je u drugim zemljama, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, uz adekvatnu materijalnu nadoknadu moguće da zatvorenicima čak i profesori dolaze u zatvor kako bi im držali predavanja, u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << takva mogućnost zasad ne postoji.

Studiranje bez prisustvovanja predavanjima, odnosno polaganje ispita, u srpskim zatvorima omogućeno je samo osuđenima kojima se dozvoljava privremeni izlazak iz kazneno-popravnog zavoda (KPZ), takozvanim „slobodnjacima - naveo je, u izjavi za Tanjug, funkcioner uprave Damir Joka.

Načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde rekao je da trenutno svega desetak osuđenih na zatvorske kazne završava škole koje je započelo, što je od ukupnog broja osuđenih tek jedan promil.

Pravilnik o kućnom redu u KPZ predviđa mogućnost da oni koji su, ili se nalaze u toku redovnog školovanja mogu da ga nastave, ali ne redovno i u toku izdržavanja kazne u zatvoru.

- Ukoliko osuđenici sklope neki dogovor sa fakultetom, srednjom školom ili drugom obrazovnom ustanovom da mogu da polažu ispite, zavodi im izlaze u susret i odobravaju izlaske iz zatvora - naveo je Joka.

IMA I DOBRIH PRIMERA

- Jedan osuđenik u Sremskoj Mitrovici upisao je DIF kada je došao na izvršenje kazne, vanredno ga studirao i završio u toku boravka u zatvoru, a ostalo mu je još nešto od kazne, dok je drugi nedavno završio Višu poslovnu školu u Beogradu i sad se sprema da upiše Ekonomski fakultet - navodi Damir Joka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.