Ne treba mi policija da sređuje situaciju na Univerzitetu

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne treba mi policija da sređuje situaciju na Univerzitetu

Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, predložiće Senatu da se studentima i ove godine dozvoli da uslovno upišu godinu iako to ne predviđa Bolonjska deklaracija. Tako se, kaže on, fakultetima ostavlja dovoljno vremena da „ispeglaju" svoje planove i programe i dovrše reformu.

Moguće ukidanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu

- Situacija u Kragujevcu se mora raščistiti. Videćemo kako će sve to pravno da se reši, da li će ukinuti fakultet, formirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neki dipartment ili novi fakultet. Profesori koji su zabrljali moraju da odu. A onima koji su na nelegalan način stekli diplome, te diplome moraju da se ponište - kaže Kovačević, koji će sutra sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem obići Univerzitet u Kragujevcu, na koji je već poslato šest profesora Beogradskog univerziteta.

- Uradićemo to samo sada i nikada više. Neki fakulteti su sa reformama krenuli na vreme, neki tek kad ih je na to naterao zakon. Mnogi misle da mogu samo da modifikuju stare programe, ali nije tako.

Ima li mogućnosti da se školarine smanje?

- U novembru prošle godine, posle studentskih protesta na Filozofskom fakultetu, dogovoreno je da studenti imaju pravo da traže troškovnik studiranja. Svi studenti će sada taj troškovnik i dobiti. Iz njega ćemo videti da li su školarine visoke ili nisu i šta tu može da se uradi.

Upravo završeni štrajk na Arhitektonskom fakultetu pokazao je da ne postoji komunikacija između uprave fakulteta i studenata.

- Ta komunikacija ubuduće mora biti bolja. Fakulteti postoje zbog studenata, a ne obrnuto. Istina je uvek na sredini, greške prave i fakulteti i studenti, ali i rektorat. Zato moramo da zajednički nađemo rešenje. Univerzitet i studenti. A Ministarstvo prosvete je tu samo da brine o novcu.

Ipak, iznenađujuće je reagovanje na studentske zahteve - diskvalifikacije, politizacija studentskog protesta... Čak ste zapretili disciplinskim merama.

- Studenti na Arhitektonskom su napravili glupost. Razbili su vrata na računovodstvu. Neki su bili nasilni. Oni imaju legitimno pravo da izraze svoje zahteve. Ali ne može da se uništava imovina Univerziteta. Studenti imaju svog prodekana i prorektora na svim fakultetima, studentske parlamente i studentske organizacije. Svoje zahteve treba da kanališu između sebe i da ih institucionalno izraze. Niko neće biti kažnjen zbog učešća u protestu na Arhitektonskom. Ali donet je pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenta, koji predviđa da je svako nasilno prekidanje nastave disciplinski prekršaj.

Šta ćete uraditi ako se studentski protesti prošire?

- Mislim da se to neće desiti. Razgovarao sam sa studentima i kod njih postoji dobra volja da se problemi reše. Studenti bi protestima najviše izgubili jer idu aprilski i junski rokovi, upis godine, a propušteno se ne može nadoknaditi.

Studenti su dokazali da na Beogradskom univerzitetu postoji korupcija. Šta ćete uraditi da je sprečite?

- Ne može Beogradski univerzitet da bude jedini nevin kad znamo da je korupcija prisutna i u vrhu države. Borićemo se protiv korupcije zajedno sa državom, tako što ćemo prvo da sredimo finansijsku situaciju na fakultetima. Postavićemo jasna pravila igre. Moraćemo da ih poštujemo i mi i studenti. Reformisaćemo nastavu i, što je najvažnije, ispiti će od sada biti javni. Sačinili smo zajedničku komisiju u kojoj su predstavnici Studentske unije Srbije, Saveza studenata, student prorektor i predstavnici Univerziteta koje imenuje Senat. Oni će sačiniti pravilnik o polaganju ispita gde će se voditi računa da ta javnost u radu sama po sebi eliminiše korupciju. Posle toga će se uvesti i neki drugi mehanizmi.

Koji?



Da li navijate za Bolonju?

- Omiljeni klub mi je Crvena zvezda ako već pitate. I zato mi je danas teško, jer se plašim da i Bolonja, za koju navijam u školstvu, ne prođe kao Zvezda. Bolonjska deklaracija nepotrebno zbunjuje ljude. To je samo spisak pravila i svaka država se u njih udene.

Da li je student Kovačević ikada pomislio da će jednog dana postati rektor?

- Nisam nikada mislio ni da ću biti dekan ni da ću se baviti poslovima organizacione prirode. Verovao sam da ću raditi svoj zanat, ali eto, život me je odveo u te vode. Posle ne možete da se izvučete, a nekad vam je i žao da dignete ruke kad već potrošite toliko vremena. Više od 35 godina sam tu, pa rekoh: Ajde da pomognem koliko mogu. Sramota je sada dići ruke. Sada je to moj život.

- Neki fakulteti su moderno opremljeni i oni mogu razmišljati i o postavljanju kamera, ali mi smo još siromašni za tako nešto. Ne slažem se da su samo usmeni ispiti izvor korupcije, jer neki studenti varaju i na pismenim. Koriste mobilne telefone, bubice, šalju poruke, čak mogu da snime zadatak kamerom. Moramo naći načina da im doskočimo. Na ispitima će biti najmanje dva člana komisije. Svaki ispitni rok moraće da se analizira i vidi kolika je prolaznost kod pojedinih profesora i da li profesori ispituju po predviđenim planovima i programima.

Sve je to lepo zamišljeno. Ali ko će kontrolisati da li se to poštuje u praksi?

- Sve će kontrolisati rukovodstva fakulteta i univerziteta i određena tela koja oni definišu. Oni će biti ovlašćeni da pregledaju zadatke, sveske, za svaki predmet će se znati kolika je prolaznost, na sednicama veća će se raspravljati o uspehu na svakom ispitnom roku, postojaće zapisnici sa ispita. Sprovešćemo ankete među studentima u kojima će oni ocenjivati rad svakog profesora.

Koliko profesori mogu zadovoljiti kriterijume Bolonje, s obzirom na to da mnogi predaju i na privatnim fakultetima?

- Više neće biti tezgarenja. Ako neko hoće da radi i na privatnom fakultetu, mora da traži saglasnost svog fakulteta i Senata. Statut univerziteta definiše šta je konflikt interesa i svi fakulteti su dali spisak institucija koje smatraju konkurentskim. Ko god to ne bude poštovao, pravi disciplinski prekršaj.

Zašto kod nas sve tobože normalno funkcioniše dok ne dođe do neke afere. Ništa od svega ovoga ne bi se preduzelo da se nije desila afera na Univerzitetu u Kragujevcu?

- Zato problem mora sistemski da se reši. U obrazovanju to treba da urade oni koji se bave tom delatnošću. Ne treba meni policija da sređuje situaciju na Univerzitetu! Policija je tu da reaguje ako je neko već isteran! Takve ljude sami moramo odstraniti iz svoje profesije. Mere će da traju od sada pa zauvek, a studenti i nastavnici imaju obavezu da ih poštuju. Oni koji ih ne budu poštovali, moraće da snose sankcije!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.