Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne" reklamama za neke lekove

Beograd -- Ministarstvo zdravlja upozorilo medije da se pridržavaju odredbi Zakona o reklamiranju kada govore o lekovima.

U saopštenju se naglašava da je opštoj javnosti zabranjeno reklamiranje lekova koji izdaju na recept i drugih lekova propisanih zakonom. Mogu se oglašavati samo lekovi koji su na spisku koji je izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva, oglašavanje lekova obuhvata reklamiranje lekova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posredstvom javnih medija, Interneta, na javnim mestima, slanjem poštom i direktnom posetom, promociju lekova zdravstvenim i veterinarskim radnicima u stručnim časopisima i davanje besplatnih uzoraka stručnoj javnosti.

Posebno se navodi da oglašavanje obuhvata i sponzorisanje naučnih i promotivnih skupova u kojima učestvuje stručna javnost.

Ministarstvo podseća da nije dozvoljeno reklamirati ni vakcine, ni besplatne ni i one koje se naplaćuju.

U saopštenju se navodi da je vakcinisanje regulisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Imunizacija obuhvata obaveznu sistematsku imunizaciju osoba određenog uzrasta, osoba izloženih zaraznim bolestima, imunizaciju po kliničkim indikacijama i imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju.

Obavezna imunizacija je besplatna, odnosno finansira se iz budžeta preko Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.