Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne preterujte s rashlađivanjem

Nenad R. (41) iz Beograda proveo je nekoliko sati u automobilu, a sve vreme vožnje u vozilu je bio uključen klima-uređaj - jedini spas od plus 38 koliko je juče izmereno. Uveče je osetio jak bol i kočenje u vratu. Nije bilo drugog izlaza osim da zatraži pomoć lekara u Hitnoj pomoći. Bol u vratu, kočenje i upale mišića, promukao glas samo su neki od simptoma nakon preteranog hlađenja, a lekari savetuju oprez kod korišćenja klima-uređaja.

Specijalista opšte medicine dr Radmila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šehić objašnjava da prvo stradaju disajni putevi, a zatim i lokomotorni aparat, posebno kod osoba koje su sklone reumatskim oboljenjima.

- Klima-uređaj u zatvorenom prostoru tokom vrelih letnjih dana je neophodan, tu nema diskus

Najugroženiji

losetljive osobe sklone alergijama

lastmatičari

lreumatični bolesnici

lbebe

ije. Ipak, moraju se poštovati dva sveta pravila. Razlika u temperaturi spolja i u zatvorenom prostoru koji se rashlađuje ne sme prelaziti pet stepeni, maksimalno sedam, i nikako se ne sme sedeti na mestima gde klima direktno hladi - kaže za „Blic" dr Šehić.

Organizam može da toleriše jedino takve temperaturne razlike. Sve ostale situacije i razlike od 10 i 15 stepeni deluju pogubno na ljudsko telo i organe i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme, pa čak i kobni ishod.

Prema rečima doktorke Šehić, najviše su pogođeni disajni organi. Zapušen nos, otežano disanje kroz nos, infekcije koje se šire ka gornjim disajnim putevima, suv kašalj i često povišena telesna temperatura tipični su simptomi prehlada zbog preteranog hlađenja klima-uređajima i gotovo su identični zimskim prehladama. Strada i ždrelo što rezultira promuklošću i otežanim govorom.

Kako se pravilno hladiti

lnikako ne sedeti direktno na udaru hladnog vazduha iz klima-uređaja

lrazlika između spoljašnje temperature i one u sobama i automobilima ne sme da pređe pet do sedam stepeni

lbezbednije je hladiti se ventilatorima sa cirkularnim kretanjem

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.