(Ne)potrebna drama zbog zgrade FDU-a

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)potrebna drama zbog zgrade FDU-a

Fakultet muzičke umetnosti nema svoju zgradu već 80 godina. Kao idealno mesto, pronađen je plac u Rakovici na kome ima mesta i za, još neosnovani, Fakultet za umetnički ples. Na trećoj parceli mogla bi da nikne nova zgrada Fakulteta dramskih umetnosti. Na taj način bi se oformio umetnički kampus – to je predlog Ministarstva prosvete, koji je na FDU izazvao zabrinutost.
Ministar prosvete Mladen Šarčević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističe da se tek počelo sa pregovorima o novoj zgradi i dodaje da je došlo do "nepotrebnog dramljenja"

"Mi smo sa FDU samo započeli pregovore – 'šta bi bilo kad bi bilo' – da li bi oni bili voljni da razmisle o tome da dobiju veći prostor, kvalitetniji prostor. Činjenicu je da su oni jedini dobili namensku zgradu, ali ta zgrada je rađena pre 46 godina, ona je energetski neefikasna", rekao je Šarčević i ponovio da je "njima samo ponuđeno, a ne naređeno".
Da je za sada reč samo o ponudi, potvrđuju i na Fakultetu dramskih umetnosti. Dekan Miloš Pavlović ukazuje da su skeptični da će se u vreme krize odvojiti velika sredstva za izgradnju zgrade.
"Ministar je jasno dao do znanja da je to prepušteno nama i našoj želji – da li hoćemo da se izmestimo ili ne. Samo izmeštanje škole je i dalje velika nedoumica, i kod nas vlada veliki strah jer smo skeptični da će se u vreme krize odvojiti tolika sredstva za pravljenje nečega kao što je ovakva zgrada", naveo je Pavlović. 
A zgrada ima bioskope, pozorišta, specijalne učionice, filmske i tonske studije. Bez obzira na to, u medijima su se pojavile spekulacije da će se tu useliti policija.
"Da li će ući vojska, Žika, policija, prosveta... ko god. Država je zgradu pravila, država će odlučiti ko bi trebalo da uđe u nju. FDU ne mora da se seli ako neće, neka sedi gde sedi, a nova zgrada će se praviti za onoga ko bude spremniji", poručio je Šarčević.
Dekan Miloš Pavlović podseća da je ministar Šarčević njihov pokrovitelj.
"Nezavisno od pritisaka spolja ili sa strane, i priče o tome da se plac dodeli nekom drugom, ministar je naš pokrovitelj i treba da nas zaštiti i verujem da će on to i uraditi", zaključio je Pavlović.
Prostor od 11 hektara u okolini FDU-a i danas je prazan i zato smatraju da ima dovoljno mesta da baš tu bude novi umetnički kampus.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.